Kontakt os






 

'Danmark Kyst til Kyst' på skærmen igen
Tirsdag 19. juni 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Fra på mandag tager DR1 hul på en ny omgang 'Danmark Kyst til Kyst', hvor eksperter graver ned i hidtil uudforsket natur og dyreliv. Seerne oplever Danmarks Bermuda-trekant, er med til at skrive Danmarkshistorien om ved fundet af en ubåd og ser på dengang Lolland var landets mest strategiske punkt.

Danmark fylder ikke meget på verdenskortet. Det gør til gengæld den danske kysstrækning, der er verdens længste, hvis man måler i forhold til indbyggertal og kvadratkilometer.

'Danmark Kyst til Kyst II' tager på eventyr langs den danske kyst og byder på historiefortælling om naturen, Danmarkshistorien, erhvervet og dyrelivet i de enkelte områder.

Programserien sendes de kommende mandage på DR1 kl. 20 - tager udgangspunkt i livet ved kysten - lige fra hestesurfing, rødspætte-sushi, en moderne Noahs ark, og et af programmerne giver et sjældent indblik i olieboring. I hver udsendelse besøger de fire ekspertværter en ny landsdel.

"Vi har med den nye sæson af 'Danmark Kyst til Kyst' skruet op for ambitionerne. Vi har gravet efter ny viden og lokalhistoriske hemmeligheder. Samtidig har vi ønsket at fokusere på bevarelsen af naturen og vise danskerne, hvordan og hvor de finder fantastiske naturoplevelser", udtaler idémanden bag serien og producent Ulrik E. Ehrhorn Gutt-Nielsen.


Værterne

De fire ekspertværter, der i løbet af de seks programmer drager på opdagelse rundt i det danske land, er: havbiolog Anders Drud, biolog Line Friis Frederiksen, botaniker Flemming Rune samt arkæolog og kulturhistoriker Marlene Kramm.

Anders Drud er programmets hovedvært. Han har tidligere forsket i fiskefysiologi og arbejder nu med formidling på Statens Naturhistoriske Museum.

Line Friis Frederiksen tager seerne med på eventyrlige oplevelser. Den energiske biolog har bl.a. været med til at kortlægge den hemmelighedsfulde kæmpeodders adfærd dybt inde i Amazonas' jungle. Hun har rejst rundt i fjerne og eksotiske dele af verden, men nu er hun faldet pladask for området omkring Nakskov. "Albuen, der er en tange var helt ufattelig smuk. Det mindede mig om en lille ø-gruppe langt oppe i Nordnorge.

Marlene Kramm er programmets arkæolog og kulturhistoriker, der både graver i Danmarkshistorien og i den danske muld. Ligesom Line blev hun overrasket over, hvilke naturskatte Lolland indeholder. "Jeg havde aldrig været på Lolland før – hvis man ser bort fra et par køreture til færgen Rødby-Puttgarden. Derfor var det nok dette område, der overraskede mig mest. Ravnsborg ligger klods op af kysten, og hele området er særdeles smukt."

Flemming Rune er programmets alvidende vært, når det kommer til planter, træer og buske. Han har været seniorforsker på Københavns Universitet og rejsende i planter lige fra Grønland til Sydøstasien. På sin tur langs de danske kyster, tester han mulighederne for at få Danmarks største bille genindført: "Den fedeste oplevelse for mig var nok, da vi forsøgte at genindføre Eghjorten. Dette ikoniske kæmpeinsekt, der er blevet udryddet i Danmark på lige fod med urfuglen, ulven og snart også storken, fordi vi ikke passer ordentligt på naturen. Det var noget af et eventyr at opleve et ellers uddøet dyr kravle rundt på hænder og arme i et lille isoleret ø-paradis på Æbelø, hvor naturen igen er sluppet løs, isoleret fra omgivelserne af Kattegat."


'Danmark Kyst til Kyst II' programmerne:

Program 1: Highlights fra sæson 1 sendes d. 25 juni

Ekspertværterne fra Kyst til Kyst tager seerne med på de bedste eventyr til lands, til vands og i luften fra sidste sæson. Havbiolog Anders Drud vover sig helt op i toppen af en havvindmølle for at opleve den formidable udsigt og afprøver en hundrede år gammel fiskemetode. Biolog Line Friis Frederiksen undersøger, hvordan kvinder i mange år har bygget tage af ålegræs på Læsø og udfordrer sig selv på surfbræt i Vesterhavets voldsomme bølger. Botaniker Flemming Rune begejstres både over sjældne orkideer og den imponerende bombarderbille, der skyder sine fjender i sænk med kogende væske.

Program 2: Thyborøn til Filsø sendes d. 2. juli
Ved den jyske vestkyst får Anders Drud en drengedrøm opfyldt, når han flyver langt ud på olieplatformen Halfdan B og er med til at indvinde olie. Senere ser han på en gammel u-båd, der blev bjærget ud for Thorsminde, og som viste sig at have en helt anden nationalitet end forventet. Line Friis Frederiksen tjekker, hvad det er for lækkerier i fiskehallen i Thyborøn, der begejstrer kokkene på restauranter som Geranium og Noma i København. Flemming Rune tager til Filsø og undersøger, hvordan man gendanner det, der engang var Jyllands største sø, og programmets nye vært, arkæolog og kulturhistoriker Marlene Kramm, tager på ravsafari i Thyborøn.

Program 3: Nakskov til Stubbekøbing sendes d. 9. juli
Havbiolog Anders Drud kaster sig ud i det ø-rige farvand ved Nakskov Fjord og mærker på egen krop udmattelsen fra en lang og krævende havsvømning. Biolog Line Friis Frederiksen forbløffes under et natligt visit hos tudserne på Albuen, og Flemming Rune finder ud af, hvorfor Rågø Kalv kaldes en moderne Noahs Ark. Arkæolog Marlene Kramm iklæder sig en tung rustning for at opleve en snert af, hvordan det må have været at forsøge at indtage Valdemar Atterdags gamle fæstning Ravnsborg.

Program 4: Sønderjylland sendes d. 16. juli
På eventyr til lands, til vands og i luften langs kystruten fra den gamle grænse i Hejlsminde til den nuværende ved Kollund. Anders Drud får fart på, når han i Sønderborg sejler ud med Danmarks hurtigste sejlbåd. Ved Høruphav dykker han på et kunstigt rev ved den gamle torpedostation. Marlene Kramm afslører, hvordan slaget ved Dybbøl fik en af hendes forfædre til at opfinde den sammenklappelige feltspade, der blev en del af soldaters udrustning over hele verden. Line Friis Frederiksen måler, hvor grænsen går til vands, imens Flemming Rune møder manden, der som skolebarn opdagede en hidtil ukendt salamander i Danmark.

Program 5: Middelfart til Nyborg sendes d. 23. juli
Henover Nordfyn går det fra Lilllebæltsbroen i den ene ende til Storebæltsbroen i den anden ende, hvor biolog Line Friis Frederiksen tager på gople-jagt og smager måske på vandmanden, som de fleste har en holdning til, men kun lidt viden om. Botaniker Flemming Rune går aktivt ind i kampen for at genindføre Danmarks største bille, der ellers var uddød. Arkæolog Marlene Kramm undersøger med metaldetektor, hvordan danskerne egentlig slog svenskerne på slagmarken under Slaget ved Nyborg. Anders Drud undersøger et af Danmarks dybeste huller i Lillebælt og tager til Mågeøerne, hvor ungerne i en stor, fredet skarvkoloni skal ringmærkes.

Program 6 Vordingborg til Korsør sendes d. 30. juli
I sjette program bliver havbiolog Anders Drud en tidlig morgen kaldt ud for at være med til at sætte sendere på verdens mindste hval – marsvinet. Biolog Line Friis Frederiksen får opklaret, hvad fisk, der er indvandret med ballastvandet fra de store skibe, ændrer ved vores hjemlige farvande. Hun undersøger, hvad ideen om at oprette et fiskeatlas går ud på, og så forsøger hun med at opfylde sig med en gammel drøm om at kitesurfe. Botaniker Flemming Rune tager til Bisserup, hvor han vil finde ud af, om man kan forene de to store, gamle erhverv; fiskeri og landbrug på et og samme sted. Arkæolog og kulturhistoriker Marlene Kramm er med til at udgrave et sjældent skyttegalleri i Vordingborg voldgrav.

'Danmark - kyst til kyst' er optaget i HD-kvalitet og kan ligeledes ses på DR HD. Serien er inspireret af BBCs populære 'Coast', der med stor succes har kørt i seks sæsoner - blandt andet med et besøg i Danmark i 2010.


Foto: Ekspertværterne fra 'Kyst til Kyst' tager seerne med på de bedste eventyr til lands, til vands og i luften fra sidste sæson. (Fotograf: Content Power House)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002