Kontakt os






 

DR svigter engelsktalende
Mandag 10. juni 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Danmark er et af de lande i Europa, der har sværest ved at tiltrække kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft. I kampen mod andre byer som London, Bruxelles, Zürich, Wien og Stockholm klarer København sig rigtigt dårligt og den danske hovedstad er i særklasse dårlig til at integrere udlændinge. En af de store forhindringer for at tiltrække og beholde udenlandsk arbejdskraft er, at der ikke sendes danske tv-nyheder på engelsk. DR betragter nyheder på fremmedsprog som en 'tvangsbolle', og afviser idéen om en tv-nyhedsudsendelse på engelsk.
En undersøgelse fra den regionale udviklingsorganisation Reglab har dokumenteret, at København klarer sig dårligt i konkurrencen om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og at mange forlader Danmark igen efter kort tid.

Tine Horwitz, der står i spidsen for 'The Consortium for Global Talent' - et fællesinitiativ fra nogle af de største internationale selskaber i Danmark, bl.a. AP Møller-Mærsk, Carlsberg og Arla - siger til Copenhagen Post, at manglen på engelsksprogede tv-udsendelser med danske nyheder er en af de største forhindringer for at tiltrække og beholde udenlandsk talentmasse.

"Engelsksprogede tv-udsendelser er så vigtig for Danmark, og det er essentielt for de udenlandske medarbejdere, der er her i kortere eller længere perioder, at føle sig inkluderet på deres arbejdsplads med deres kollegaer og i samfundet generelt," fastslår Horwitz.

Hun siger, at hun har været i dialog med DR om engelsksprogede nyhedsudsendelser, men at DR ikke mente, at man havde råd til at lave dette.

"DR har en forpligtigelse til at producere nyheder på engelsk, og jeg finder det pinligt, at vi ikke har nogen (tv-udsendelser med nyheder. /red.)," siger Horwitz videre og tilføjer: "Det må være frustrerende at bo her som en ikke-dansk talende og ikke være i stand til at tage del i samfundet".

Hun vurderer, at det ville koste mindre end en mio. kr. at etablere engelsksprogede nyhedsudsendelser. En tjeneste der i øvrigt også ville komme mange andre til gode - ikke mindst nye immigranter i Danmark.


I Finland kan man godt finde ud af det

Siden 1999 har finske YLE sendt nyhedsbulletiner på engelsk - både i radioen og på tv. Iflg. journalist ved YLE Denise Wall har dette en positiv virkning både nationalt og internationalt.

"Der har været en masse reaktioner fra udlandet omkring vores tjeneste, og der er mange der følger 'YLE News' og som er meget taknemmelige for denne type nyhedskanal," siger Wall til Copenhagen Post, og tilføjer, at man også har mange brugere på Twitter og Facebook.

'YLE News' er ikke kun populært blandt engelsk-talende i Finland, men har også mange unge finner som lyttere.

"'YLE News' er blevet et vigtigt redskab for engelskundervisningen i finske skoler, og mange ser vores morgenudsendelse," slutter Wall.


En 'tvangsbolle' for DR

DR har aldrig været glade for at sende nyheder på fremmedsprog. Den korte engelsksprogede nyhedsudsendelse i morgenradioen er for længst fjernet. I mange år var korte nyhedsudsendelser på engelsk, serbo-kroatisk (af DR kaldet "sydslavisk"), urdu, arabisk, tyrkisk og somali gemt væk på mellembølge. DR forsøgte helt at nedlægge dette, men blev fra politisk side tvunget til at fortsætte med fremmedsprogede nyheder. Nu sker det dog kun på nettet i yderst begrænset omgang - i skriftlig form - og kun på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Den netop indgåede 'Public Service kontakt' mellem Kulturministeriet og DR betyder ingen ændringer. DR kan fortsat slippe af sted med den nuværende beskedne betjening på fremmedsprog.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002