">



Kontakt os






 

DR reklamerede for svineindustrien
Tirsdag 19. november 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DR2 sendte lørdag programmet 'Hele svineriet', der blev præsenteret som en undersøgelse af dansk svineproduktion, men programmet var lavet af produktionsselskabet Complot og bureauet Ansatz, der sammen har leveret mere end 50 udsendelser til Landbrug & Fødevarers 'LandTV'. Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening finder programmet så ensidigt, at det nærmer sig "ren reklame".



"Vi er meget overraskede over, at DR 2 kan købe en udsendelse, der i den grad er en reklame for landbruget. Den fremstår, som om den kommer rundt om svineproduktionen, hvad den bestemt ikke gør", siger Tina Engberg fra Dyrenes Beskyttelse til Politiken.

Både Dyrenens Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening undrer sig over, at disse to organisationer slet ikke bliver hørt i et program, der hævder at nå hele vejen rundt om dansk svineproduktion.


Helt ukritisk

I programmet rejser direktør for brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, rundt i landet sammen med kokken Thomas Rode og ser på forskellige aspekter ved svineproduktionen.

Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening kritiserer programmet for at være alt for ukritisk og ikke komme med væsentlige oplysninger om de mere problematiske sider af svineproduktionen.

Dyrenes Beskyttelse peger på, at kokken Thomas Rode ikke er garant for dyrevelfærd. "Hvis man havde valgt en af de kokke, der interesserer sig for dyrevelfærd, ville de måske have haft noget fagligt at sætte op mod alle Søren Gades uimodsagte påstande," lyder det iflg. Politiken fra Dyrenes Beskyttelse.


Intet om sygdomsramte besætninger, medicinmisbrug osv.

'Hele svineriet' har også medført debat både i dagblade og på de sociale medier. Bl.a. skriver forfatter Lars Muhl i dag i Jyllands-Posten, at det er utilstedeligt, at DR2 ukritisk viser en udsendelse under den postulerende titel "Hele griseriet".

Han skriver: "Væk var milliardgælden, de sygdomsramte besætninger, medicinmisbruget, miljøbomben, sundhedsrisikoen og de 25.000 smågrise, der dagligt dør i de danske stalde."

Lars Muhl mener ikke, at der er brug for flere rosenrøde løgne, "men for at få løst de enorme problemer, vi igennem landbruget har påført det danske samfund."


Afviser kritik

Henrik Vinther Krogh fra Complot og Erik Poulsen fra Ansatz kan ikke se problemet. De mener ikke, at "de er i lommen" på Landbrug & Fødevarer, og siger iflg. Politiken, at de har lavet et program med den kritiske tilgang, journalister skal have.

Redaktør for DR 2 Tema Peter Gren Larsen mener ikke, at DR 2 er gået på kompromis med det redaktionelle indhold i udsendelsen.


Lytter- og seerredaktør kigger på sagen

DRs lytter-og seerredaktør Jacob Mollerup har dog allerede i går mandag iflg. BT valgt at kigge nærmere på DR2-programmet 'Hele svineriet' - bl.a. på grundlag af en del kritiske henvendelser fra seere.

En af de personer som har henvendt sig til Jacob Mollerup er Mickey Gjerris, der er lektor i bioetik ved Københavns Universitet og medlem af Det Etiske Råd. Han kritiserer blandt andet programmet for, at der er der er "meget tætte bånd mellem Complot og LandTV".



Foto: DR2 sendte lørdag aften programmet 'Hele svineriet', der nu møder bred kritik for at reklamere for dansk landbrug og dets svineproduktion. I programmet rejser Søren Gade, adm. direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer sammen med kokken Thomas Rode ud i de danske svinestier for - ganske ukritisk - at undersøge, hvorfor svin behandles som det sker. (Fotograf: Henrik Vinther Krogh)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002