Kontakt os






 

Susan K-indslag på TV 2 kritiseres af seerredaktør
Tirsdag 12. januar 2010
Af Karsten Jensen
 
TV 2 lancerede fredag et nyt talkshow, ’Den nøgne sandhed’, med Cecilie Frøkjær som et alternativ til DRs ’X Factor’. Nu kritiseres programmet af TV 2s seeredaktør.

Ikke nok med, at programmets premiere i fredags havde et katastrofalt lave seertal på kun 570.000 seere (mens 1.550.000 seere valgte DRs ’X Factor’ ifølge B.T.), så har TV 2s egen seerredaktør Lars Bennike også kritiseret programmet.

Lars Bennike har beskrevet, hvordan han finder det en glidebane, når medier som DR og TV 2 interviewer voldssigtede personer – i dette tilfælde Susan K. Nielsen. I en klumme minder han om, at etisk god journalistik siger at ”ofre for forbrydelser eller ulykker skal vises det størst mulige hensyn”.

Da den tidligere deltager i TV3s ’Paradise Hotel’, Susan K. Nielsen, deltog i TV 2-programmet ’Den nøgne sandhed’ indledte hun med at forklare, at hun ikke måtte udtale sig om den verserende voldssag.

Lars Bennike skriver i sin klumme:

”Det vil til enhver tid komme an på en konkret bedømmelse, om der er tale om overtrædelse af de presseetiske regler. Men man kan med god ret sætte spørgsmålstegn ved, om der vises et sådant nødvendigt hensyn, når Susan K. Nielsen får lov at nyde publikums klapsalver i ’Den nøgne sandhed’ på baggrund af en gemen voldssag.

Hvis jeg skal skære det ud i pap – og det skal man jo nogle gange – så synes jeg ikke, at det er nogen voldsomt god ide med voldssigtede og kriminelle som gæster i journalistiske underholdningsprogrammer. Der kan selvfølgelig være undtagelser, men grænsen er hårfin og svær at balancere på. Og det kræver en skarp interviewer, som formår at veksle mellem morskab og alvor.

I dette tilfælde må redaktøren på forhånd have vidst, at Susan K. Nielsen ikke ville svare på detaljerede, kritiske spørgsmål om voldssagen, så det kommer nemt til at ligne ren spekulation i seertal fra TV 2s side. Det er ikke klædeligt.

Til gengæld er det udtryk for en postmoderne medievirkelighed, hvor der ikke længere er forskel på godt og ondt. I hvert fald ikke så længe seerne synes om det.

Seerredaktøren mener, at det unægteligt må føles temmelig krænkende for Susan K. Nielsens voldsoffer, at se Susan K. Nielsen blive modtaget med jubel i studiet, hvor hun – til klapsalver og latter fra bænkerækkerne – indviede seerne i, at kvinder er ’kamphysteriske’.

Flere seere har over for TV 2 og seernes redaktør kritiseret Susan K. Nielsens deltagelse i programmet.

En seer spørger således ”hvordan f… kan I hylde den slags med god samvittighed”, mens en anden seer, Susanne Thiemer Rasmussen – som ellers havde set frem til programmet – valgte at skifte kanal.

”Jeg mener, det er uetisk og rigtig dårlig stil at invitere en person, der er sigtet for vold, i et underholdningsprogram. Jeg ønsker bestemt ikke at lade mig underholde på den måde,” skriver hun.

Andre seere ligger ifølge Lars Bennike på samme linje:

”At invitere Susan K ind til small talk, efter hun har smidt et tungt glas i hovedet på en uskyldig pige, der nu har fået et ar i ansigtet, og fortsat er sygemeldt med svær hjernerystelse, er HELT usmageligt - og knap nok TV3 værdigt. Cecilie Frøkjær tillod ikke kritik af den voldelige opførsel, hvor kun Anders Breinholt var anstændig nok til at vise sin foragt - men ikke fik lov eller støtte,” skriver en seer, som tilføjer, at det efter hans opfattelse var synd for det stakkels offer.

”Men det er TV 2 - og Cecilie? - ligeglade med”, skriver han.

På TV 2’s portal tvtid.dk forsvarer redaktøren af ’Den nøgne sandhed’, Jes Schrøder, brugen af Susan K. Nielsen i programmet. Han mener, at journalister skal have fri mulighed for at interviewe kriminelle såvel som alle andre mennesker.

"Før vi ser os om, er der en stor personkreds af interviewpersoner, man ikke må interviewe. Jeg synes, at det er en ujournalistisk tankegang... Derfor er jeg grundlæggende uenig, for jeg synes ikke, at man som journalist skal afskære sig fra at tale med folk," siger han til journalisten.dk ifølge tvtid.dk.

Jes Schrøder henviser til tidligere eksempler på sigtede og dømte personer, der har optrådt i forskellige tv-programmer på enten DR eller TV 2; deriblandt rockeren Jørn Jønke Nielsen, Annie Fønsby, den tidligere OB-målmand Arek Onyszko, Kurt Thorsen og Klaus Riskjær Pedersen.

Tvtid.dk har i øjeblikket en afstemning (ikke repræsentativ), der viser at 23 pct. synes, at det er ok, at Susan K. deltager i et tv-show. 74 pct. mener nej, mens 3 pct. er i tvivl.


Foto:
Forside: Cecilie Frøkjær, TV 2.
Denne side: Susan K. Nielsen, TV3.






Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002