Kontakt os






 

Sverige: Højesteret underkender tv-licens på computere
Mandag 16. juni 2014
Af Ulrik Brinck
 
I en opsigtsvækkende dom har den svenske Högsta Förvaltningsdomstolen fredag fastslået, at computere, tablets og telefoner med internetopkobling ikke er licenspligtige. Svenske tv-seere skal kun betale tv-licens, hvis de ser tv på et almindeligt fjernsyn. Borgere, der har betalt licens af deres computere, kan nu få pengene tilbage.


I februar 2013 begyndte den svenske public service-tv-station SVT at livestreame sine udsendelser på nettet. Som følge heraf begyndte det svenske licenskontor, Radiotjänst, at opkræve tv-licens af borgere, der havde en computer med internetforbindelse.

En borger, der ikke ville betale tv-licens, når han ikke ejede et tv, valgte at gå i retten. To lavere retsinstanser gav Radiotjänst medhold, men ved Högsta Förvaltningsdomstolen fik borgeren medhold i, at computere med internetopkobling ikke er licenspligtige.

Striden handlede om, at det i den svenske lovgivning hedder, at der skal betales licens af apparater, der er beregnet til at modtage tv-programmer, der udsendes eller videredistribueres til almenheden.

Domstolen skulle dels tage stilling til, om en computer med internetforbindelse er "beregnet til" tv-modtagelse, og dels til, om livestreaming er at betragte som, at programmerne "udsendes eller videredistribueres til almenheden" - og dermed udløser licenspligt - idet distributionen ved livestreaming kun sker, hvis tv-seeren selv sætter den i gang.

Borgeren fik medhold i begge spørgsmål.

Da Högsta Förvaltningsdomstolen er højeste retsinstans på området, er dommen endelig, og alle borgere i Sverige, der er blevet opkrævet tv-licens uden at eje et traditionelt tv-apparat, kan nu kræve pengene tilbage.

Hvad der fremadrettet skal ske med licenssystemet er nu op til de svenske politikere. Det har i Sverige tidligere været på tale at opkræve licens af alle borgere over skatten, men for et år siden blev det besluttet at forlænge den nuværende ordning med seks år.


Hele dommen kan læses her:
http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Domstolar/regeringsratten/Avg%C3%B6randen/2014/Juni/7368-13.pdf


Se også:
http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=21913



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002