Kontakt os






 

Bag om Bamse, Kylling og andre DR-dukker
Onsdag 26. september 2012
Af Karsten Jensen
 
En af de mest løjerlige og mest velpolstrede 'medarbejdere' i DR, Bamse, kan fejre 30 års fødselsdag i år, og det skal ”tihvertifald” fejres.


Det kommer til at ske, når DR2 kipper med flaget for den store godmodige gule Bamse med det røde halstørklæde i et helt DR2 Tema lørdag den 6. oktober klokken 20.00 til 22.30.

Temaet har fået navnet ’Bamse fylder 30 – bagom Bamse, Kylling og andre kendte dukker’, og det er tv-værten Jacob Riising, der hylder fødselaren, som dog selv mener, han er fem år.

”Jeg så selv Bamse, da jeg var barn, og i flere år har jeg arbejdet sammen med Bamse og Søren Hauch-Fausbøll, der er inden i ham, i ’Cirkus Summarum’-forestillingerne. Det har givet mig lyst til at fortælle historierne om Bamse – også de mere ukendte. De fleste af dem, der har arbejdet med at producere Bamse, er stoppet nu i DR, så det var helt oplagt at få fortalt historien samlet én gang for alle,” siger Jacob Riising.

Døren går op og hvem kommer ind
Bamse viste sig for første gang på DRs monopolskærm i 1982 i ’Døren går op og hvem kommer ind’. Kort tid efter begyndte han at bladre i ’Bamses Billedbog’, hvor han fik venner som Kylling, Aske og Luna. Og udover at Bamse har sat sproglige spor med ord ”molodi”, ”værsesgo” og ”tihvertifald” har han stadig sin faste plads på DR1 og Ramasjang her 30 år efter.

”Børn i dag, som børn dengang bamse blev opfundet, forstår den store gule bjørn, fordi han viser børn, som de er, frem for som de bør være. Det er den helt særlige kvalitet ved Bamse, som gør ham til en vaskeægte klassiker - også i dag,” siger Kirstine Vinderskov, der er kanalredaktør for DR Ramasjang.

Fraklip med Bamse
I ’DR2 Tema’ fortæller Jacob Riising mange af de sjove historier fra produktionen af programmerne, ligesom han viser Bamse-fraklip og taler med nogle af dem, der har været inde i Bamse i årenes løb. Han møder også DRs tidligere B&U-chef Mogens Vemmer og Bamses mor og med-opfinder, Katrine Hauch-Fausbøll, der i årenes løb har produceret omkring 250 programmer med det gule dyr.

Temalørdagen fortæller også historien om, at Bamse i dag er så populær en figur, at der står omkring en dvd eller vhs-video med ham i et hvert dansk hjem. Og helt ekstraordinært har Jacob Riising fået lov til at kigge ind i det hemmelige rum i DR Byen, hvor DRs dukker bor, og på systuen, hvor figurerne bliver skabt.

”Vi beretter også om, hvordan Bamse blev så populær, at han i 1980’erne og starten af 1990’erne blev ulovligt kopieret, så han var at finde på ethvert marked. Jeg interviewer for eksempel et af medlemmerne fra gruppen ’Fede Finn og Funny Boyz, som indrømmer, at han gik rundt i en falsk Bamse-dragt på flere markeder, inden han senere skulle spille,” fortæller Jacob Riising.

Andrea skabt af badedragt
Selv om Bamse på alle måder fylder mest i ’DR2 Tema’, bliver der også et gensyn med et hav af andre dukker fra DR-historien: Kaj og Andrea, Syvsoveren, Anna og Lotte, Bruno, Osman og Jeppe, dukkerne fra Gepetto og Anton, der revnede sine bukser.

De første dukker i DR var professor Kapok og mekaniker Nik i starten af 1960’erne, hvor også Magnus Tagmus spøgte. Og i 1970’erne var der nærmest dukker alle vegne i julekalenderne Kikkebakkeboligby, Jullerup Færgeby og Vinterbyøster. Også dem fortæller Jacob Riising om, ligesom seerne kan få historien om, at Andrea faktisk blev skabt ud af Hanne Willumsens søsters badedragt. Hanne Willumsen har gennem alle årene lagt stemme til den populære papegøje.

”Hvor mærkeligt det end kan lyde, er DR2-temaet om DRs dukker uegnet for mindre børn. Det skyldes, at der kan forekomme billeder af Bamse og andre dukker uden hoved. Det er helt uset i DR-historien, ” griner Jacob Riising.

’DR2 Tema’ slutter med den amerikanske dokumentar ’Manden i dukken’ fra 2011. Den handler om USA’s svar på Bamse – nemlig dukken Elmo. I den prisvindende dokumentar fortæller dukkeføreren Kevin Clash historien om en ung drengs drøm, som blev til virkelighed.

Arkivfoto, DR.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002