Kontakt os






 

Et indblik i muslimske pigers hverdag
Onsdag 11. november 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Gennem videooptagelser på en mobiltelefon fortæller otte muslimske piger i en ny tv-serie på DR 2 om deres drømme, kærlighed, frygt og religion. Første afsnit sendes på mandag den 16. november.


Muslimske piger i Danmark møder fordomme om streng opdragelse, social kontrol og tårnhøje uddannelsesmæssige ambitioner.

I DR2's s nye serie ’Muslimske pigers dagbog’ fortæller otte muslimske piger nu selv, hvordan de oplever deres eget liv. DR2 har givet dem en mobiltelefon, seks måneder og muligheden for at vise befolkningen et unikt indblik i deres hverdag.

”Serien giver et ufiltreret indblik i en række muslimske pigers liv. Vi bliver inviteret indenfor i en verden som mange har en mening om, men som få kender. Det er pigerne selv der filmer og det betyder, at vi kommer helt tæt på dem i en række situationer, hvor en fotograf aldrig havde fået adgang. På pigeværelset, når der grines og grædes, til studentereksamen og til diskussioner om fætter-kusine-ægteskab. Det er et unikt indblik i disse pigers liv,” siger redaktør på DR2, Sofia Fromberg.

”Da vi startede det her eksperiment, anede jeg helt ærligt ikke hvad vi kunne forvente,” fortæller journalist Jon Adelsten, der står bag serien. ”Ville piger med hijab overhovedet åbne sig op og fortælle noget om følelser og private problemer foran et stort tv-publikum? Men vi blev hurtigt bombarderet med hundredvis af videoer helt inde fra pigeværelset. De har filmet, når de græder, og når de føler sig svage og forvirrede - og når de triumferer og for eksempel nakker drengene i vandkamp. En af mødrene har sågar stillet kameraet op i stuen og bænket sine døtre i lædersofaen for at lave en lang optagelse, hvor hun gennemgår familiens regler omkring ægteskab. Viljen til at fortælle om sit liv og den tillid, vi er blevet vist, har været helt overvældende,” fortæller Jon Adelsten.


Dem vi taler om – hvem er de egentlig?

Seeren vil opleve de otte piger, når de i dagbogsform filmer sig selv og hinanden derhjemme, på udflugter i udlandet, i skolen, på legepladsen, når de laver mad og når der bliver snakket om religion og kultur.

Man vil kunne møde venindeparret Shadia og Jinan på 12 år fra Nørrebro, de tre søskende Maryam, Maleeha og Rukhsar på 14, 18 og 19 år fra Taastrup, 18-årige Asil fra Ishøj, 22-årige Diyar fra Tingbjerg og 22-årige Sally fra Vejle.

”Det her er en vigtig serie fordi vi ikke taler om 'dem', men i stedet giver disse piger mulighed for selv at vise os hvordan de lever og tænker. Og det er blevet til helt fantastisk fjernsyn, som jeg vil vove at påstå sætter vores opfattelse af denne gruppe i nyt perspektiv. Det er tankevækkende og livsbekræftende og samtidig stærkt underholdende. For der er gang i de her piger, og de er simpelthen godt selskab,” siger Sofia Fromberg.

’Muslimske pigers dagbog’ består af fem afsnit og får premiere mandag den 16. november på DR2 klokken 21.30


Foto: I fjerde afsnit møder seerne bl.a. Asil fra Ishøj, der er blevet drillet med, at hun var for dansk. Nu skal hun opføre et teaterstykke om sine frustrationer for hele kvarteret. (Foto fra: DR Kultur)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002