Kontakt os






 

'Hængt ud på forsiden' er lige så ensidig som dem der kritiseres
Tirsdag 6. november 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Henrik Gade Jensen blev for ti år siden beskyldt for at have forbindelser til nazistiske kredse. Gade Jensen var dengang spindoktor for kirkeministeren, og valgte at gå af som følge af beskyldningerne, der bl.a. kom frem i dagbladet Information. Forleden viste DR-programmet 'Hængt ud på forsiden', at Gade Jensen ikke var nazist. Men beskyldningerne mod Henrik Gade Jensen var bestemt heller ikke hentet ud af det blå, skriver forsker René Karpantschof i en kronik i Politiken - og tilføjer, at 'Hængt ud på forsiden's dækning af sagen var lige så ensidig, som de programmer, det kritiserer.


Det var forkert at sige, at Gade Jensen havde forbindelser til nazistiske kredse, skriver René Karpantschof i Politiken. Det var Karpantschof, der dengang var kilde til Informations historie om Gade Jensen. Men René Karpantschof er både oprørt og vred over DRs dækning af sagen i 'Hængt ud på forsiden', hvor Thomas Buch-Andersen var vært.

Det fremgår af DR-programmet, at beskyldningen om Gade Jensens nazi-forbindelser skulle være fuldkommen grundløs. Men det er ikke den fulde sandhed.

René Karpantschof skriver, at DRs vinkel på historien er både væsentlig og begrundet. Men - problemet er bare, at seerne på intet tidspunkt præsenteres for argumenter for en alternativ tolkning.

"Det gør den ikke, fordi Thomas Buch-Andersen ikke har ladet nogen lægge stemme til andet end én mulig opfattelse. På den måde ender dokumentaren som et kedeligt eksempel på netop den unuancerede 'redigerede medievirkelighed', som jeg havde håbet og troet, at programmet ville problematisere og gå bag om," skriver René Karpantschof.

Hverken René Karpantschof, Information eller TV 2 (hvor historien også blev bragt) har påstået at Gade Jensen var nazist. Alligevel siges det sådan i DR-programmet. "Så hvorfor skal Buch-Andersens program behandle en påstand, som ingen har fremsat," spørger René Karpantschof.

I 'Hængt ud på forsiden' slås det - gentagne gange - fast at René Karpantschofs eneste belæg for at sige, at Henrik Gade Jensen skulle have forbindelse til nazistiske kredse var, at Henrik Gade i 90'erne skulle have samarbejdet med Dansk Forum.

Dét er forkert, som René Karpantschof også indrømmede dengang. Men dermed er historien ikke slut. René Karpantschof finder, at det ville være rimeligt, hvis hans version også var blevet hørt.

"Det gjorde de ikke, for den var helt klippet ud af programmet. I det interview, Buch-Andersen lavede med mig, understregede jeg ellers to - for mig - meget afgørende pointer. For det første, at sagen ikke handlede om, at Gade Jensen direkte havde samarbejdet med nazister. Den handlede om, at Gade Jensen i en årrække havde været aktiv i kredse på højrefløjen, der promoverede åbenlyst fremmedhad og indvandrerfjendsk vold og i det hele taget var så radikale, at der også kom nazister i samme kredse. For det andet var det med Dansk Forum absolut ikke mit eneste belæg for min karakteristik af Gade Jensen - og det gentog jeg så meget, at jeg er en smule forundret over, for at sige det pænt, at det er klippet ud," skriver René Karpantschof videre i kronikken i Politiken.

Henrik Gade Jensen skrev indlæg til 'Danskeren' og støttede Den Danske Forening. Gade Jensen skrev om bøger af Franz Schönhuber, leder af det tyske parti Republikanerne, som Gade Jensen ikke finder hverken "højreorienteret" eller "racistisk" - modsat f. eks. det tyske politi, der dengang talte om partiets nærhed til nazismen.

Dette og en række andre kontakter på den yderste højrefløj gør ikke Gade Jensen til nazist, men disse - og andre forhold - blev redigeret væk i 'Hængt ud på forsiden', pointerer Karpantschof.

I stedet valgte Thomas Buch-Andersen at beskrive Gade Jensen som ikke-ideologisk og ikke-højreorienteret, som en dygtig medarbejder, skarp debattør, sjov humorist og kærlig familiefar, der - uden noget som helst grundlag - blev offer for en dæmonisering af en "intellektuel elite".


Foto: Screen dump fra DR1-programmt 'Hængt ud på forsiden' med vært Thomas Buch-Andersen.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002