Kontakt os






 

Ydmygelser for åben skærm - reality-tv har ramt bunden
Mandag 20. oktober 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Deltagerne i tv-stationernes reality-programmer ydmyges for øjnene af hele Danmark, og der er ingen grænser for tv-stationernes ondskabsfulde og pinlige påfund, skriver B.T. i dag og sætter fokus på bl.a. Robinson og Big Brother. Deltagerne brækker sig, tisser i spande, skifter menstruationsbind, græder, spilles op mod hinanden og skændes for åben skærm. Medieforsker og lektor ved Aarhus Universitet, Hanne Bruun, har fulgt realityprogrammernes udvikling mod grovhed og ydmygelser: "Deltagerne er blevet for gode til at spille spillet, derfor bliver tv-stationerne nødt til at skrue på nogle knapper.
Efterhånden er det blevet sværere at få deltagerne til at "producere følelser og sårbarhed", og derfor kommer der hele tiden nye regler, "for at snyde deltagerne, og det hele bliver mere og mere voldsomt og ekstremt", forklarer Hanne Bruun til B.T.

Avisen peger på, at i 'Big Brother' er der nærmest ingen grænser for udstillingen af de private sider, de fleste mennesker opfatter som ydmygende at udstille offentligt. Som eksempel næves en situation, hvor deltagerne alle have tømmerænd, og blev tvunget til at drikke hvidvin, hvilket resulterede i at alle brækkede sig.

Et andet eksempel er 'Popstars', hvor talentløse unge blamerer sig på tv, og ikke mindst 'Idols', hvor dommerne ikke nøjes med at afvise de unge; de udstilles og ydmyges,når dommerne siger lige præcis, hvor dårligt de egentlig synger.

Og så er der 'Livet er fedt', hvor danskerne er vidne til en flok overvægtige menneskers - håbløse - kamp mod de alt for mange kilo. For at fuldende ydmygelsen, har man lokket dem til at stille op i fortsættelser til programmet, for at alle kan være vidne til, at de stadig ikke kan lade lagkagen stå, skriver B.T. videre.

I TV3-programmet 'Robinson' leveres ydmygelser i alle varianter. Deltagerne ydstilles som 'tudefjæse', fordi de savner deres familie og fordi de er ved at sulte halvt ihjel.

"Seerne vil gerne se på folk, der lider, i Robinson. Det er sjovt at se de griske deltagere lide", forklarer Hanne Bruun og slutter: "Personligt mener jeg, at grænsen er nået for, hvor ondt det kan blive".


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002