Kontakt os






 

UK: Boom blandt tv-produktionsselskaber
Fredag 23. september 2005
Af Thomas Nielsen
 
En lovændringer samt øget brug af uafhængige tv-produktionsselskaber på de britiske tv-stationer har fået en tidligere hårdt prøvet industri til at boome. Sektoren forventes at tjene 9.2 milliarder kroner i år.
Tv-produktion er blevet en lukrativ forretning i England. Hele sektoren forventes at nå op på 9.2 mia. kr. i indtjening i 2005.

Men udviklingen har også ført til et udskilningsløb, hvor de største bliver kæmpestore, og hvor det er så som så med opfindsomheden. Det viser en undersøgelse foretaget af Mediatique for BBC - og som beskrives i Berlingske Tidende.

Med eksplosionen i digitale kanaler og mere favorable handelsbetingelser forårsaget af lovkrav, har de uafhængige tv-produktionsselskaber i Storbritannien på få år løftet sig fra anden til første division. Analysefirmaet Mediatique har identificeret fem grunde til de store ændringer i den engelske tv-produktionssektor.

Selskaberne har været hurtige til at udnytte potentialet i multi- servicer. BBC gør større brug af uafhængige formater, salget af formater til udlandet er steget, der er kommet nye platforme, og der er sket lovændringer på området, der blandt andet sikrer selskabernes rettigheder, og dermed gør indtjeningen bedre.

Udviklingen i den engelske tv-produktionssektor vil ifølge undersøgelsen bringe tre selskaber helt til tops i år, med indtægter på mere end 1.1 mia. kr.

Det drejer som om Big Brother-skaberen Endemol UK, som herhjemme har tætte bånd til selskabet Metronome. Det er skaberen af børnesuccessen Bob the Builder, HIT Entertainment, og selskabet All3Media. Af de forventede samlede indtægter på op mod 9.2 mia. kr. vil 30 pct. af indtægterne alene blive genereret af Endemol UK og All3Media, forudser rapporten.

Sektoren har dermed ændret sig fuldstændigt siden Channel 4s lancering i 1982 førte til en opblomstring af omkring 1.000 selvstændige selskaber. Dengang var potentialet for store indtægter små, fordi de hovedsagelig tjente pengene på førstegangs-visningen af deres formater og begrænsede sideindtægter på udvidet udnyttelse af rettigheder.

Selskaberne har nu reduceret deres afhængighed af indtjeningen fra tv-stationerne på grund af et større ejerskab til egne formater, der kan sælges videre.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002