Kontakt os






 

DR-fokus på kvinders vilkår og ligestilling
Mandag 2. maj 2016
Af Redaktionen
 
DR sætter fra mandag den 16. maj fokus på kvinders vilkår og ligestilling med en række dokumentarer på både DR1 og DR2, når verdens største kvindekonference, ’Women Deliver’, holdes i København for første gang.
Fra 16. maj 2016 er der fokus på pigers og kvinders sundhed og rettigheder på verdensplan, når verdens største kvindekonference, ’Women Deliver’, holdes i København for første gang. Konferencen ventes at samle op mod 5.000 deltagere: Verdens ledende rettighedsforkæmpere, meningsdannere, organisationer og beslutningstagere, som skal dele ideer og diskutere strategier for, hvordan verden kan sikre et bedre liv for piger og kvinder.


DR og kvinderne

I den anledning sætter DR fokus på kvinders vilkår og ligestilling igennem en række tv-dokumentarer på både DR1 og DR2. F.eks. har DR1 premiere på Puk Damsgårds skildring af tjenestepiger i Mellemøsten, som lever under slavelignende vilkår. I en anden DR1-dokumentar giver Kronprinsesse Mary et indblik i sit engagement i forhold til kvinders rettigheder på globalt plan.

På DR2 byder Dokumania på historier om stærke kvinder, bl.a. den afghanske rapper Sonita, som protesterer mod at blive solgt ind i et arrangeret ægteskab. Der er også premiere på en DR2-dokumentar, som sætter fokus på bl.a. nydanske kvinders vilkår i Danmark, når ligestillingen slår fejl, og social kontrol bliver negativt styrende for unge kvinders liv. Seerne kan også se den barske og prisbelønnede Indiens Døtre – om voldtægten der rystede verden.


Events og tiltag retter opmærksomhed mod manglende ligestilling

Rundt om konferencen og DRs tv-indhold sætter aktører og samarbejdspartnere også fokus på kvinders vilkår med events og andre tiltag, som på forskellig vis skal rette opmærksomheden mod den manglende ligestilling mellem mænd og kvinder, både på nationalt og globalt plan.

DR Dokumania Live viser Puk Damsgaards tv-dokumentar til fem events med filmforevisninger og debat i byens rum i uge 20 i København, Aarhus, Svendborg, Viborg og på Frederiksberg.

‘The Why Foundation’ lancerer Why Women i samarbejde med bl.a. DR. Kampagnen består af 10 kortfilm, 3 dokumentarfilm og en række events, som også inkluderer undervisningsmateriale.

DR samarbejder desuden med flere af landets biblioteker, som arrangerer debataftener, laver udstillinger, workshops, foredrag - og sætter de bedste bøger om kvinder frem på udstillingshylderne.


Programoversigt på DR

Mandag den 16. maj
DR1 kl. 21.45: Mellemøstens skjulte slaver

Nyproduktion. DRs Mellemøst-korrespondent Puk Damsgård rejser ind i en verden, de færreste har hørt om. I Mellemøsten lever tjenestepiger låst inde hos private familier. Bag lukkede døre arbejder de under forhold, der ligner moderne slaveri. Millioner af kvinder har forladt deres familier i Asien og Afrika i håbet om et liv uden fattigdom. I stedet ender mange indespærret i arabiske hjem, hvor de arbejder døgnet rundt, bliver udsat for vold og sexchikane - og i nogle tilfælde tortur.

DR2 kl. 23.00: Magten og verdens kvinder
Dokumentar fra BBC fra 2015, originaltitel Power and the World's Women.
For tyve år siden vakte USA's daværende førstedame, Hillary Clinton, opsigt, da hun i en tale i Beijing opfordrede verdens ledere til at opfatte kvinders rettigheder som menneskerettigheder. Siden har tre kvinder, Madeleine Albright, Condoleezza Rice og Hillary Clinton selv haft et af verdens mest magtfulde job som U.S.A.'s udenrigsminister. I interviews fortæller de tre tidligere udenrigsministre her om at være kvinde i magtens centrum, og hvordan de personligt tog den politiske udfordring op om at forbedre livet for verdens kvinder.

Tirsdag den 17. maj 2016
DR2 kl. 20.00: De stærke kvinder

Nyproduktion. I filmen ’Stærke Kvinder’ følges inspirerende kvinder, som hver dag kæmper for at forbedre livet for deres kønsfæller verden over. Kvinderne har filmet sig selv i et døgn af deres liv og giver publikum et unikt indblik i deres dagligdag - en ligestillingskamp, som koster blod, sved og tårer. I filmen medvirker: Den unge afganske rapper Sonita, den kinesiske feminist Li Tingting, chef for Red Barnet Helle Thorning-Schmidt m.fl. Instruktør er Louise Unmack Kjeldsen og filmen er produceret af Mette Heide, Plus Pictures.

DR2 Dokumania kl. 20.45: 'Mor, jeg vil ikke sælges'
16-årige Sonita er rapper og flygtning fra Afghanistan. Da hun får at vide, at hendes forældre vil gifte hende bort for 9000 dollars, protesterer hun. Hun skriver en sang 'Brides for sale', og det lykkes hende at undslippe ægteskabet. Hun bor i dag i USA, har fået et uddannelsesstipendium og drømmer om at kæmpe for kvinders rettigheder. Filmen er fra 2015.

Onsdag den 18. maj
DR1 kl. 20.30: Kronprinsesse Marys mission

Kronprinsesse Mary er blevet forkæmper for kvinders ligestilling og arbejder for at sikre kvinders rettigheder over hele verden. Som protektor for FN's Befolkningsfond arbejder hun både blandt verdens magthavere og tager på missioner i verdens fattigste lande. Denne dokumentar tager med Kronprinsessen i marken, når hun besøger det fattige vestafrikanske land Burkina Faso, hvor hun skal støtte arbejdet for at give kvinder ret til at bestemme over egen krop. Seerne får også et indblik i Kronprinsessens tur sidste efterår til Senegal, hvor hun tog del i kampen mod omskæring – en smertefuld tradition, der invaliderer flertallet af kvinder i nogle afrikanske og asiatiske lande. I en fortæller hun om sit engagement i kvinders rettigheder - en kamp, der kan synes håbløs, men hvor der dog er fremskridt.

DR2 kl. 23.00: Indiens døtre
Voldtægten der rystede verden. Dansk/indisk dokumentarfilm fra 2015. 23-årige Jyoti Singh er på vej hjem en tidlig aften efter et biografbesøg med en ven. De overfaldes af seks mænd bevæbnet med jernstænger. Jyoti massevoldtages og maltrakteres for til sidst at blive smidt nøgen på gaden. 13 dage senere dør hun af sine kvæstelser. For første gang i en dokumentarfilm fortæller Jyotis forældre og en af voldtægtsmændene om, hvad der skete, og hvorfor disse brutale voldtægter finder sted i Indien. Filmen er fra 2015.

Torsdag den 19. maj
DR2 kl. 21.30: 'Kvinde kend din plads'
(OBS! Foreløbig titel)
Nyproduceret dokumentar, Det er ikke nemt, at være fanget mellem kulturer. Slet ikke når der er så stor forskel på ens forældres verdensopfattelse og den virkelighed man lever i som ung dansker. I denne dokumentar medvirker en række kvinder, som har været udsat for grov vold, social kontrol og er blevet lagt til skam på sociale medier fordi de har fuldt deres hjerte, insisteret på at ville bestemme over eget liv eller stillet op til Folketinget. Dokumentaren blander reportagesekvenser med visualiserede, anonyme vidnesbyrd fra en række unge kvinder med multikulturelle baggrunde (muslimer og kristne). Medvirkende: Geeti Amiri - debattør, som blev gennembanket af sin bror og som i dag får prygl i den offentlige debat pga. sine markante holdninger, Fatma Ötgen - valgt til Folketinget fra Venstre, Halime Oguz - tyrkisk afstamning, måtte lukke sin Facebook profil efter hun skrev kronik om omskæring og Anna Larki - valgte at følge sit hjerte og sprang ud som lesbisk med store konsekvenser til følge.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002