Kontakt os






 

Nyt medieforlig er på plads
Onsdag 26. maj 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har i dag indgået en ny fireårig medieaftale, der omfatter perioden 2011-2014. Aftalen indebærer bl.a. at DR skal købe flere produktioner ude i byen, og så får TV 2s regionale stationer mere sendetid.
Kulturminister Per Stig Møller udtaler iflg. en pressemeddelelse fra Kulturministeriet: "Jeg er rigtig glad for aftalen, der sikrer lytterne og seerne et stærkt DR, bedre plads til de kommercielle aktører og ikke mindst mere mangfoldighed og kvalitet for licensmidlerne. Med udbuddet af den fjerde FM-kanal får vi brudt DRs monopol og skabt reel konkurrence om public service på radioområdet. Samtidig udbygger vi Public Service Puljen og styrker den regionale tv-dækning ved at udvide sendetiden fra 2012. Alt i alt kan danskerne altså se frem til mere og bedre public service både i radioen og på tv."

Aftalen indeholder iflg. kulturministeriet følgende hovedelementer:

• Konkurrence på public service-radio ved udbud af FM 4 som en nyheds- og aktualitetsorienteret public service-radiokanal uden adgang for DR til at byde.
• Styrkelse af public service-tilbuddene til danskerne ved videreførelse og udbygning af Public Service Puljen og udvidelse af puljens anvendelsesområde.
• Udvidelse af den regionale sendetid udenfor TV 2-sendefladen.
• Forslag om (fra et forventet licensmerprovenu på i alt 135 mio. kr.) at tilføre DR 35 mio. kr. til styrkelse af DRs nyheder og musik og 100 mio. kr. til produktion af en historisk dramaserie af høj kvalitet, der kan give danskerne kendskab til vigtige begivenheder i Danmarkshistorien.
• Bedre balance i støtten til dansk film sikres ved, at DR og TV 2’s forpligtelser i forhold til dansk film reduceres mod tilførsel af et tilsvarende beløb fra licensprovenuet til Det Danske Filminstitut.
• Indførelse af en markedsvurdering af nye væsentlige DR-tjenester, så public service-værdien fremover vejes op imod bl.a. mulighederne for private aktørers varetagelse af sådanne tjenester.
• Styrkelse af det private produktionsmiljø ved krav om øget udlægning af produktion fra DR til private producenter.
• Mere valgfrihed for de danske seere bl.a. ved afskaffelse af gældende krav i lokalplaner mv. om tilslutningspligt til fællesantenneanlæg.
• Der åbnes op for produktplacering, så danske tv-stationer stilles bedre i konkurrencen med udenlandske tv-stationer. Det gældende forbud mod 'breaks' i programmer opretholdes.
• Ingen licensstigninger.

Kulturminister Per Stig Møller siger om forløbet: "Jeg havde naturligvis gerne set en bred aftale, men har måttet konstatere, at Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Enhedslisten ikke er enige med aftalepartierne på en række væsentlige punkter.

Vi mener, at danskerne får mere kvalitet for pengene, hvis vi får øget konkurrence på public service ved bl.a. at udbyde den fjerde FM-kanal. Det kræver et seriøst økonomisk fundament for den nye radiokanal, som vi leverer i aftalen, og som samtidig er balanceret i forhold til DR, der får tilført licensmidler, der svarer til niveauet for de senere år. Denne mindre omfordeling af licensmidlerne ville partierne udenfor aftalen ikke bidrage til.

Vi mener ligeledes, at licensen er rigelig høj og derfor kun skal stige i takt med prisen på andre varer. Her har de andre partier også været af en anden opfattelse."

Aftalen erstatter fra årsskiftet den nuværende medieaftale, der udløber med udgangen af 2010. Aftalen omfatter alene forholdene for de elektroniske medier. De trykte mediers forhold, herunder opfølgning på den mediestøtteudredning, der blev offentliggjort i oktober sidste år, vil indgå i et særskilt oplæg, som regeringen vil fremlægge efter sommerferien.

Hele aftaleteksten kan ses her:
http://www.kum.dk/graphics/kum/downloads/Kulturomraader/Radio_og_TV/Medieaftale%202011-2014/Aftaletekst_Medieaftale_2011-2014.pdf


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002