Kontakt os






 

DR2 fejrer Hans Scherfigs 100 årsdag
Fredag 8. april 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den store danske forfatter og kommunist Hans Scherfig ville i dag fredag den 8. april kunne have fejret sin 100 års fødselsdag, og det markerer DR2 i morgen lørdag kl. 20 med en temalørdag om den populære og respek- terede forfatter, der skrev om den rå virkelighed - bl.a. om besættelsestiden i den skarpe roman 'Frydenholm' - og malede om paradiset. Scherfig var overbevist kommunist, en varm humanist og et rigtigt familiemenneske. DRs temalørdag om Hans Scherfig slutter med filmatiseringen af 'Den forsvundne fuldmægtig'.
Da Hans Scherfig var ung, vidste han ikke rigtig, om han skulle blive forfatter eller maler. ”Og det er vel aldrig blevet rigtig afgjort”, siger Hans Scherfig i et af de mange gamle klip, som Temalørdag har fundet frem i anledningen af 100 året for Scherfigs fødsel.

Pennen var skarp, når han med inspiration fra sin egen skoletid på Metropolitanskolen i København udødeliggjorde den forhadte lektor Blomme i sin mest berømte bog ”Det forsømte forår”. Men ligeså blød var penslen, når han malede paradiset i sine mange og højtskattede junglebilleder.

"Faktisk var det en øjensygdom, der gjorde, at han i første omgang blev forfatter. For han havde problemer med at se at male", fortæller Hanne Brandt, der har tilrettelagt aftenens temalørdag sammen med Thomas Hornbye Hansen. Først da han blev opereret, fik han for alvor mulighed for at male.

Øjenoperationen var også årsag til, at han kunne tilbringe det meste af besættelsestiden hjemme. Hans Scherfig blev nemlig interneret som de fleste andre danske kommunister. Men han blev aldrig sendt til Tyskland, og han slap ud, da han skulle opereres. Bagefter gik han delvist under jorden. Han kom aldrig til Sverige, for familielivet trak, og det meste af tiden var han ”under jorden” i familiens skød og nøjedes med at gemme sig i slagbænken, når der kom uventet besøg.

Et besøg i USA fra 1929-1930, hvor Scherfig bl.a. opholdte sig i John Reed klubben (Reed var en amerikansk journalist og kommunist, der bl.a. skrev den verdensberømte bog '10 dage der rystede verden' om oktoberrevolutionen i Rusland 1917) blev afgørende for Hans Scherfigs kommunistiske overbevisning. I 1932 meldte han sig ind i DKP - anbefalet af vennen og advokaten Carl Madsen.

Mens mange andre afsagde sig kommunismen efter Ungarn i 1956 eller Prag 1968, holdt Hans Scherfig fast til sin dødsdag i 1979.

I udsendelsen fortæller Hans Scherfigs børn og børnebørn om deres far og bedstefar. Om et naturmenneske, en kærlig familiefar og et forsigtigt menneske.

Og selv om han bekendte sig til den internationale kommunisme og af hjertet hadede kapitalismen, var han fascineret af storbyer som New York og elskede sit fædreland med alt hvad der hedder dannebrogsflag og blå sunde.

Udover bøger som 'Den forsvundne fuldmægtig', 'Frydenholm', 'Idealister' og 'Den fortabte abe' udgav Scherfig en række rejsebøger - bl.a. "Rejse i Sovjetunionen', "Det befriede Rumænien", "Hos kirgiserne" og "Den lange dag" om en rejse i Norge. Scherfig var også en flittig skribent i det kommunistiske dagblad Land og Folk - bl.a. med ugentlige anmeldelser af Danmarks Radios udsendelser fra 1937 til 1957. Et udvalg af disse anmeldelser er samlet i bogen 'Den kolde krig i Danmarks Radio'.

Temalørdag på DR2 slutter med filmen 'Den forsvundne fuldmægtig'. Aftenens vært, Anders Stahlsmith, intervieiwer instruktøren Gert Fredholm, der fortæller om sit samarbejde med Scherfig under filmens tilblivelse. Fortællerstemmen i filmen er nemlig Scherfigs egen, og i en af de sidste scener er Scherfig med i bedste Hitchcock-stil.

'Den forsvundne Fuldmægtig 'er fra 1971 og blev belønnet med en Bodil. Det er et drama og en komedie om den pæne embedsmand Teodor Amsted, der en dag forsvinder sporløst - tilsyneladende dræbt af en bombe. Men hvad er der i virkeligheden sket, og hvad er der egentlig i vejen med hans kone og hele hans velordnede tilværelse?

Ove Sprogøe spiller hovedrollen som fuldmægtigen, og Bodil Kjer er hans kone.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002