Kontakt os






 

Søren Ryge får Modersmål-Prisen
Mandag 10. juni 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Modersmål-Selskabet har besluttet, at 'Modersmål-Prisen 2013' skal gå til DRs Søren Ryge.

”Søren Ryge er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen… Søren Ryge taler ikke op til folk eller ned til folk. Han taler i øjenhøjde,” hedder det blandt andet i motiveringen fra Modersmål-Selskabet.

Her hedder det også, at Søren Ryge aldrig har travlt i sine sproghandlinger.

”Roligt, rytmisk, artikuleret, velformuleret og præcist fortæller Søren Ryge os om stort og småt i hverdagen. Hans sproglige bevidsthed er fremtrædende. Ofte smager Søren Ryge på ordene, og vi kan se, at han kan lide dem. At ordene har en betydning, og at de ikke er tilfældigt valgte,” hedder det blandt andet i begrundelsen for, at han får prisen.

Selv siger Søren Ryge, at han er meget glad for prisen.

”Sproget er for mig det afgørende element i næsten al kommunikation, også når man laver tv. Jeg er ikke i tvivl om, at den væsentligste grund til, at mine programmer stadig ses af så mange, er sproget. At jeg eller mine medvirkende taler på en måde, som seerne husker lige så godt som - eller måske bedre end –billederne,” siger han.

Han vil dog helst ikke spørges om, hvornår sproget bliver rigtig godt.

”Det ved man, når man hører det. Og spørg mig heller ikke, hvordan man gør. Jo, ved at snakke meget med sig selv. Allerede nu går jeg og tænker på, hvad jeg skal sige, når vi sender Søren Ryge direkte igen den 20. juni. Prøver sætninger af, smager på dem. Det kan man gøre når- og hvor som helst, og jeg har gjort det i 66 år nu.”

Modersmål-Selskabet arbejder for bevarelse og udviklingen af det danske sprog, og sprogprisen har man uddelt siden 1980. Blandt de tidligere modtagere er for eksempel tv-værten Poul Thomsen, tv-avis-vært Birgit Meister, Dronning Margrethe, skuespilleren Susse Wold, sangeren Steffen Brandt, DR Pigekoret og mange, mange flere.

Søren Ryge, der har lavet programmer for DR siden 1977, får overrakt prisen den 4. september i år ved et debatmøde om sproget i DR Byen.


Arkivfoto: Søren Ryge.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002