Kontakt os






 

DR er danskernes nye terapeut
Torsdag 1. november 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Sendefladen fyldes oftere og oftere af programmer, der præsenterer seerne for en dansker med et problem; et problem, som så løses med kyndig coaching fra en eller flere eksperter. Tidligere var det mest TV3-programmer som f.eks. 'Mission Job' og 'Luksusfælden', men i dag er DR også hoppet med på vognen med programmer som 'Mit publikum' og 'En Fars Forvandling'. De nye - og mange - coaching-programmer tilbyder seerne både identifikation og løsninger. Samtidig iscenesætter programmerne DR som en social instans, der tager over, hvor samfundet svigter. Det skriver dagbladet Information i dag.

Professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Anne Jerslev ser de nye coaching-programmer - som f.eks. 'En Fars Forvandling' - som en del af de seneste mange års stime af selvhjælpsbøger og hjemmesider.

Hun kalder nutidens coaching-tv for quick fix-programmer: "Uanset om problemet er økonomi, skilsmisse eller andre familieproblemer, ender programmerne altid med en eller anden form for løsning. Man giver en person seks timers coaching, og så ser han fuldstændig anderledes ud i ansigtet."

Samtidig er coaching-tv med til at iscenesætte den enkelte tv-kanal som en slags social instans, der hjælper individet - dér hvor det offentlige system spiller fallit:

"Med coaching-programmer som 'En Fars Forvandling' positionerer DR sig selv som en erstatning for et tilbud om hjælp fra det sociale system. På den måde kommer tv-stationen til at fungere som en guide til, hvordan man bliver borger i et post-velfærdssamfund, hvor man skal tage vare på sig selv," siger Anne Jerslev, og peger på, at det flere gange i programmet 'En Fars Forvandling' pointeres, at det offentlige ikke har redskaber til at rådgive den enkelte efter en skilsmisse.

Anne Jerslev betragter de mange coaching-programmer som udtryk for en neoliberal tankegang: "Programmernes morale er, at man skal tage vare på sit eget liv og ikke skal regne med, at andre gør det," siger hun til Information.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002