Kontakt os






 

'Bedrag' - nyt søndagsdrama på DR1
Onsdag 9. december 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den 1. januar har DR1 premiere på det nye søndagsdrama 'Bedrag', der handler om økonomisk kriminalitet.


Tre arenaer, tre skæbner, tre samfundslag

'Bedrag' er en dramaserie med krimi-elementer, der tager seerne med ud i de økonomiske forbrydel­sers verden. I bankerne, på børsen, i bestyrelseslokalerne. Det er historien om spekulanter, plattenslagere, erhvervsfyrster og de forbrydelser, de begår i jagten på rigdom. Det er historien om ambitioner, der korrumperer. Og om organiserede kriminelles hvidvaskning af de ulovligt tjente penge.

'Bedrag' er historien om verden, som finanskrisen var tæt på at vælte for snart syv år siden. Og som stadig vaklende og usikkert holder vejret og venter på, at den næste boble brister, og den økonomiske tsunami igen vælter ind. Og så er det selvfølgelig historien om mennesker, de rige, de fattige, de grådige, svindlerne, røverne, der gør alt, hvad de kan for at skabe det liv, de drømmer om.

I serien følger Mads, en efterforsker ved Nordsjællands Politi, som ved et tilfælde kommer på sporet af afstumpede forretningsmetoder i en af landets mest profilerede virksomheder. I sin jagt på de skyldige indleder Mads et samarbejde med talknuserne i Bagmandspolitiet – men han må snart ind­se, at sagen er langt større og voldsommere, end han i sin vildeste fantasi kunne forestille sig.

Og så er der den unge jurist, Claudia, der til trods for, at hun endnu ikke er fyldt 30, kæmper sig hastigt op ad karrierestigen. Tough. Usenti­mental. Determineret. Hun arbejder 70 timer om ugen i landets hurtigst fremadstormende virksomhed, Energreen, der er højt profileret for sin in­novative energi-handel og sit fokus på bæredygtig energi.

Serien følger også den tidligere straffede 22-årige automekaniker, Nicky, som egentlig havde lagt kriminaliteten bag sig for at hellige sig sin lille nye familie. Hans unge kæreste fødte ham en søn, mens han sad inde sidst, og da han kom ud, skaffede hun ham et godt job hos svigerfar.


Personerne:

Mads (Thomas Bo Larsen)

Mads er politimand af den gamle skole og har set det meste på jobbet. En­gang var han en af de konfliktsøgende uro-betjente i Christiania-gruppen, og selv om han nu sidder i et mere roligt job som efterforsker hos Nordsjællands Politi, giver hans egenrådighed stadig anledning til konfrontationer – ikke mindst med chefen Preben. Mads har nemlig en dårlig vane med at grave sig for langt ned i sager, som rammer ham personligt. Især i perioder, hvor hans hjemmesituation er svær.

Mads bor med sin lille familie i forstæderne - i en stærkt overbelånt 1970’er-villa. Hans skønne hustru Kristina, som Mads elsker over alt på jor­den, slås på femte år med sclerose – en ubønhørlig sygdom, som påvirker alle aspekter af deres dagligdag. Med Kristinas sygemelding er Mads' job familiens eneste kilde til indtægt, og han ved, at det er op til ham at holde sammen på det hele. Men han brokker sig ikke, er ingen martyr, for familien er det vigtigste, han har.

Hvad Mads ikke ved er, at bedrag og grådighed også truer med at vælte alt det fine derhjemme

Claudia (Natalie Madueño)
Der står et postkort på Claudias skrivebord: "If your dreams don’t scare you, they are not big enough". De ord lever hun efter hver eneste dag. Trin for trin kæmper Claudia sig op ad karrierestigen – hun er tough, usenti­mental og determineret. Hun arbejder 70 timer om ugen som jurist i Energreen. Og til trods for at hun endnu ikke er fyldt 30, har hun allerede fået opfyldt en stor del af sine drømme og ambitioner – men bag hvert opnået mål, lurer der et nyt.

Claudias næste forfremmelse kommer med en pris. For da firmaets ka­rismatiske og beundrede CEO, Sander, peger på hende til en topstilling i Energreen, aner hun ikke, at han har en plan med at udpege lige netop hen­de – og at intet er, hvad det ser ud til at være i det succesombruste selskab.

Privat er Claudia mor til 7-årige Bertram, som hun deler med eks­manden Steen. Hun elsker Bertram meget højt, men hun insisterer også på, at karrieredrømmene ikke skal bremses af rollen som mor – så deleordnin­gen med Steen hedder lige for tiden 5 dage til hende og 9 dage til far.


Nicky (Esben Smed)
For blot få år siden var Nicky en ung badboy med retning direkte mod en hård tilværelse som karrierekriminel. Han havde allerede flere smådomme på straffeattesten, men da politiet knaldede ham for en hel stribe biltyverier, ændrede det Nickys liv. Den lange fængselsstraf kunne mærkes, og Nicky lovede både sig selv og ikke mindst sin gravide kæreste Lina at skifte den kriminelle løbebane ud med noget mere holdbart.

At få et arbejde som tidligere straffet er imidlertid ikke let. Linas far Jan forbarmede sig over Nicky – ikke mindst for familiefredens skyld - og ansatte ham på sit værksted, hvor svigersønnens sans for biler kunne omsættes til noget konstruktivt. Men selv om Nickys liv nu kører på skin­ner, med fast arbejde og en lille familie, han elsker, så er han rastløs. Han kunne ikke drømme om at sige det til Lina… men sandheden er, at han savner de tyverier af luksusbiler, han engang var ekspert i. Ikke bare de lette penge, men lige så meget spændingen og adrenalin-kicket.

Mødet med værkstedets nyeste ansatte, Bimse, pirrer for alvor Nickys længsel. For Bimse kender nogle folk, som er parat til at betale rigtig gode penge for Nickys evner. Bimse lover, at det er helt risikofrit – han skal nok tage sig af både forhandlingerne med de kriminelle og transporten af de stjålne biler. Nicky skal bare stå for at knække de dyre bilers avancerede låsesystemer.

Før Nicky og Bimse selv forstår, hvad der skete, er de to unge autome­kanikere intetanende viklet dybt ind i en svindelsag af gigantiske propor­tioner – med tråde ind i en af landets tungeste virksomheder. En sag, hvor der er langt flere penge på spil, end de overhovedet kan forestille sig...

Alexander Sødergren – kaldet 'Sander' (Nikolaj Lie Kaas)
Det 21. århundredes fyrster er milliardvirksomhedernes CEO’s. Sander er en sådan – og en ærefrygtindgydende én af slagsen. Han har alt det, den fødte CEO skal være i besiddelse af. Drive. Koldblodig beslutsom­hed. Visioner. Og så er han begavet med en usædvanlig evne til at fylde andre med engagement, når han brændende fortæller om det, der optager ham. Han er kun lige fyldt 40, men har verden for sine fødder. Europas en­ergimarked svinger i takt med hans beslutninger, og når Sander ikke står på en dansk scene og modtager erhvervspriser for årets mest vækstende virk­somhed, flyver han i privatfly til investormøder i New York eller taler om fremtidens energiformer og planetens store klimaspørgsmål i Abu Dhabi.

Sanders fyrstedømme er energivirksomheden Energreen, hvor han er øverste direktør. Han blev ansat som selskabets CEO for ni år siden, den­gang da det 'bare' var Danmarks mest succesfulde energy-trading-virksom­hed. Men med den nye energiske direktør bag roret kastede firmaet sig ud i en stribe voldsomt ambitiøse investeringer i produktion af grøn energi, ikke mindst med fokus på vindmølleparker, og nu rangerer Energreen ikke bare som den mest spændende energivirksomhed i Danmark, men som en af de mest spændende i Europa. Omsætningen tælles i milliarder, og visionerne og ambitionerne stopper slet ikke der – der er ingen grænser for fremtidsdrømmene i Energreen. Og hvorfor skulle der være det? Alt lykkes jo for dem.

Tilsyneladende i hvert fald. For mens Energreen med rasende hast tord­ner mod den altafgørende børsnotering, lurer der under firmaets glinsende overflade en dyster hemmelighed.


Kristina (Line Kruse)
Kristina har aldrig følt sig så hjælpeløs som den dag for fem år siden, hvor lægerne gav hende diagnosen. Multipel sklerose. Siden den dag har hun kæmpet en indædt kamp for at opretholde følelsen af normalitet i den hverdag, hun deler med ægtemanden Mads og børnene Esther og Albert. Men den alvorlige sygdom viser ingen nåde, og Kristina har måttet opgive selv de mest banale gøremål og pligter i hjemmet.

Heldigvis er der stadig gode perioder. Angsten for næste attak er der dog hele tiden, og Kristina er pinligt bevidst om, at når attakkerne rammer - så rammer de ikke bare hende, men også børnene og hendes mand. Fami­liens medlemmer gør hver især, alt de kan for at støtte og hjælpe hende.

Især Mads udviser en næsten overmenneskelig vilje til at holde sam­men på det hele, og Kristina er ham dybt taknemmelig, men al hjælpen frustrerer hende også. Hun kan ikke genkende sig selv i rollen som en pa­tient, der har krav på konstant omsorg – og hun føler et stort savn efter at være noget, hun var en gang.


Alf (Thomas Hwan)
Alf bliver Mads' uvurderlige makker i sagen. På politiskolen var Alf en af sin årgangs dygtigste elever. Men den begavede og indadvendte unge mand skilte sig markant ud fra de mere action-begejstrede af hans medstu­derende. Alf vidste fra starten, at han ikke hørte til på gadepatruljer. Drøm­men var hele tiden at få lov til at prøve kræfter med de komplekse sager om økonomisk kriminalitet hos SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Eller mere mundret: Bagmandspolitiet.

Alf måtte dog skrue ned for sine idealistiske drømme om at knalde kor­rupte finansfyrster på stribe, da han fik fast plads i SØIK. For virkeligheden var knap så glamourøs. Procedurerne hos Bagmandspolitiet er langsomme­lige, systemet er tungt og politisk, og efterforskerne kæmper en ulige kamp imod tunge erhvervsfolk med advokatudgifter, der får politiets pressede og anstrengte budgetter til at ligne en joke.

Men Alf lader sig ikke så let slå ud. Han brokker sig ikke over de lange arbejdsdage eller de store papirbunker. Han gennemgår bilagene et efter et – og fanger som regel sin mand til sidst. Alfs metode er faktisk helt enkel. Han følger pengene.

Lina (Julie Grundtvig Wester)
Lina og Nicky har kendt hinanden, siden hun var teenager, men kærest­eforholdet blev først rigtig seriøst, da Lina blev gravid. De var fælles om beslutningen om at få barnet – men følelsen af fælles ansvarlighed varede ikke længe. Kort før hun fødte, røg Nicky ind for en stribe biltyverier, og mens han sad inde, gav Lina Nicky et nødvendigt ultimatum – enten kvit­tede han kriminaliteten eller også kvittede hun ham.

Nicky havde ikke svært ved at træffe det valg – og mens han var på ud­gang, fødte Lina deres lille søn Milas med Nicky ved sin side. Og da Nicky endelig slap ud i friheden, viste Lina sin handlekraft igen. Selv om hendes far, Jan, var temmelig skeptisk ved at ansætte en dømt biltyv i sit autoværk­sted, så overtalte hun ham til at give Nicky chancen. Hvordan skulle han ellers få et job og kunne leve op til sit løfte til hende?

Lina nyder familielivet med Nicky og lille Milas. Eneste skår i glæden er, at lejligheden er lidt lille, nu hvor de er tre – men de leder efter noget større, og når bare hun snart får lidt flere vagter som sosu, kan de godt få råd til at flytte. Medmindre, selvfølgelig, at Nicky fucker op igen…

Bimse (Lucas Hansen)
Bimse er nyeste mand på det autoværksted, Nickys svigerfar ejer. Han er fra starten blevet lidt af en outsider… men det er der ikke noget nyt i. Det har han været hele sit liv. Bimses opvækst var ret rodet, hans mor drak en del, da han var lille, og tog altid de forkerte mænd med hjem.

Mere end én gang har Bimse lagt sig imellem, når 'månedens stedfar' ville banke hans mor. Bimses liv er ikke blevet mindre rodet med årene, men til trods for en ret broget omgangskreds er det – med undtagelse af et kort ophold på en ungdomsinstitution – nærmest mirakuløst lykkedes ham at holde sig fra nærkontakt med fængselssystemet.
Bimses lidt akavede væremåde, hans ADHD og en tendens til at handle, før han tænker, har dog gjort, at selv om hans omgangskreds er stor, så har han aldrig haft mange sande venner. Men hvis dét er noget, der generer Bimse, så er det ikke noget, han skilter med: hans attitude er evigt opti­mistisk, og han er altid på udkig efter lækre damer og fest.
Eller lidt lette penge…


Foto: DRs nye dramaserie 'Bedrag' får premiere DR1 fredag den 1. januar 2016 kl. 20.00. (Fotograf: Christian Geisnæs)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002