Kontakt os






 

DR1-serie følger unge stofmisbrugere
Onsdag 28. september 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Hvorfor får unge med store misbrugsproblemer ikke den rette hjælp i et land som Danmark? Det søger DR1-serien ’Et liv uden stoffer’ svar på. Serien sendes første gang torsdag den 6. oktober kl. 20.30.

I 2010 samlede DR fire unge for at finde årsagen til deres stofmisbrug. De unge deltog i tv-eksperimentet ’100 dage uden stoffer’ på DR1, hvor psykiater Henrik Rindom for åben skærm gav dem en udfordring: Ingen stoffer de næste 100 dage.

Pernille, Morten, Søren og Mette kæmpede for at nå målet, og tre af dem blev stoffri.

Men hvad er der sket med dem, siden tv-projektet stoppede? Er de stadig stoffri eller har de haft tilbagefald? I serien ’Et liv uden stoffer’ følger DR igen de fire unge, der kæmper for at få et normalt liv uden daglig brug af stoffer.

14 pct. af unge under 35 har prøvet stoffer som kokain, amfetamin og ecstacy. Det svarer til 183.000 unge.

Ud over at følge fire unges kamp for at blive stoffri, undersøger ’Et liv uden stoffer’, hvorfor myndighederne ikke for længst er trådt til, inden Pernille, Morten, Søren og Mette kom med i et tv-projekt.

Hvorfor skal 22-årige Pernille sidde på randen af selvmord alene i en lejlighed, selvom hun gang på gang har bedt kommunen om hjælp til sine problemer? Og hvorfor skal 24-årige Morten igennem det ene mislykkede aktiveringsprojekt efter det andet, når det kun giver ham nye nederlag?

"Hovedparten af landets 98 kommuner har ikke den nødvendige ekspertise til at tage sig af disse sager," siger psykiater Henrik Rindom.

De unges samtaler med psykiater Henrik Rindom har sammen med deres journaler vist, at de kæmper med langt mere komplicerede problemer end blot deres stofmisbrug. For misbruget er i virkeligheden et symptom på psykiske lidelser. Eksempelvis har Søren OCD – altså tvangstanker. Morten har ADHD, mens Pernille lider af angst, fobi, depression og forskellige former for personlighedsforstyrrelse. Og ifølge Henrik Rindom er det ikke ualmindeligt, at unge stofmisbrugere netop har svært ved at slippe stofferne, fordi de bruger dem til at klare et liv, der er præget af psykiske problemer. Undersøgelser viser, at 60-70 procent af stofmisbrugere i behandling har en psykiatrisk lidelse.

Men også i det psykiatriske system bliver de unge ofte afvist. Afvisningen sker paradoksalt nok med den begrundelse, at så længe de er på stoffer, vil lægerne ikke behandle dem for deres psykiske lidelse. For eksempel bliver 20-årige Søren smidt ud efter kun tre dage på den psykiatriske afdeling.

"Det er mere held end forstand, at Søren ikke gik hen og døde af det misbrug, han efterfølgende havnede i," fortæller Henrik Rindom.

’Et liv uden stoffer’ er tilrettelagt af Jacob Adrian Mikkelsen og Anne Mette Lorentzen og sendes i fem afsnit – første gang torsdag den 6. oktober kl. 20.39



Foto: Pernille, Morten, Mette og Søren. (Fotograf: Peter Palm, DR)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002