Kontakt os






 

Det nordiske tv-samarbejde styrket
Tirsdag 17. maj 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det nordiske samarbejde bliver mere og mere udbredt i tv-verdenen. Public service-stationerne i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og på Færøerne sender stadigt flere af hinandens udsendelser, og de laver også flere samproduktioner, end de gjorde for blot nogle år siden.
Det fremgår iflg. en pressemeddelelse fra DR af 2004-statistikken fra Nordvisionen, hvor de nordiske tv-stationer har arbejdet sammen siden 1959.

Opgørelsen viser, at det nordiske tv-programsamarbejde satte ny rekord sidste år, for aldrig tidligere er der blevet gratisudvekslet, samproduceret, købt og solgt så mange udsendelser som i 2004.

I DRs public service-kontrakt med Kulturministeriet står der, at DR skal lægge vægt på tv-programmer med dansk eller andet nordisk sprog som originalsprog, og for DR TVs vedkommende har det øgede samarbejde betydet, at der sidste år gennemsnitligt var to en halv times nordiske programmer i sendefladen hver dag - eller præcis det dobbelte af, hvad der var i 2000. I alt sendte DR TV 936 timers fjernsyn fra de andre nordiske lande i 2004.

Afdelingschef Finn Rowold fra DR International mener, at der er flere forklaringer på det tiltagende nordiske samarbejde på tv-fronten. "Alle landenes public service-stationer har behov for flere udsendelser, fordi de hele tiden udvider sendetiden, og her finder de tydeligvis, at det nordiske stof har en særlig værdi for dem frem for andet fremmedstof. Samtidig er samproduktionen med til at gøre programmerne billigere, og det betyder, at tv-stationerne på den måde bedre kan løfte større opgaver," forklarer han.

Flere af de nordiske landes tv-stationer har økonomisk været med til at løfte DR TV-Drama-serier som 'Krøniken', 'Ørnen' og 'Nikolaj og Julie', ligesom DR Undervisning laver flere uddannelsesprogrammer sammen med de andre nordiske lande. Her producerer hvert land for eksempel et eller to afsnit, hvorefter stationerne så puljer udsendelserne til en serie.

Også på B & U-området bliver Nordvisions-samarbejde mere udbredt. Én af de kommende satsninger er, at lave fælles børneudsendelser om fedme og motion, og på underholdningsfronten samarbejder Danmark, Norge, Island, Sverige og Norge i disse uger om fire optaktsprogrammer forud for det 50. Melodi Grand Prix i Ukraine senere i denne måned.

Nordvisionen fungerer med et lille sekretariat på tre mand i Oslo, og ellers ved at tv-stationernes medarbejdere taler sammen og finder ud af, hvad de vil vise fra de forskellige lande. Én af de helt centrale dele, der har fungeret i alle 46 år, er den gratis programudveksling. Den betød sidste år, at danskerne blandt meget andet fik programmer som 'Tinas mad', 'Dyrehospitalet', 'Et kongehus af tiden' og et fødselsdagsportræt af Dronning Silvia at se. Omvendt har de andre nordiske lande for eksempel bragt en række af DRs H. C. Andersen-udsendelser, DR-serien 'Pesten over Europa' og 'Vagn i Japan'.

"Jeg tror ikke, der kan være tvivl om, at Nordvisions-samarbejdet også vil blive udbygget i de kommende år. Som jeg ser det, er det en såkaldt "win-win-situation" for alle, og med flere digitale tilbud i de kommende år vil behovet for programmer være endnu mere udbredt," siger Finn Rowold.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002