Kontakt os






 

Dumme spørgsmål i tv står i kø
Torsdag 10. maj 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Hvad føler du? Hvad sker der nu? Hvordan er stemningen i Skanderborg? De dumme spørgsmål til tv's livereportere står i kø. Det skriver Lasse Jensen i dag i en kommentar i dagbladet Information. Han mener, at resultatet er tom snak og lav troværdighed i tv.
Lasse Jensen skriver: "Forleden så jeg TV-Avisens topindslag om en tidligere forstander, der samme dag var blevet fængslet i endnu en ulækker sexmisbrugssag. En stakkels livereporter blev afæsket den ene mening efter den anden. Hvorfor? Hvad sker der nu? Hvordan er stemningen i Skanderborg?"

Moderne tv satser på det direkte, det hurtige, det personlige. Og alt mellem himmel og jord er breaking news, hvor tv-stationerne har deres egne reportere på stedet, og reporteren bliver rutinemæssigt udspurgt om alle mulige banale ting. Også, naturligvis, hvad hun eller han føler, lyder det videre fra Lasse Jensen i Information.

De udsendte skal både være eksperter, analytikere og reportere på en gang.

"Når man ikke kan besvare et spørgsmål er der tre muligheder: 1) at sige, at det ved man ikke noget om - det kan formuleres på mange måder, 2) at gentage, hvad man lige har sagt, eller 3) at tale helt udenom. Risikoen for tom snak er enorm," fastslår Lasse Jensen.

Han fortsætter: "Hidtil har tv-nyhedsudsendelserne på alle kanalerne forsøgt at gøre nyheder kalorielette ved i høj grad at satse på formen og tydeligt mere tabloidagtige prioriteringer.

På form-området har liveindslagene udviklet sig til noget, der ligner en tvangsneurose. Liveinterviewene, hvor journalister interviewer journalister, er en del af den troværdighedskrise, som dansk journalistik tydeligvis befinder sig i.

Hovedproblemet er, at dette kalorielette formdiktatur i sin iver efter at skabe nærhed skaber en betænkelig ny journalistrolle. Journalisten skal være øjenvidne (eller lade som om), reporter, analytiker og kommentator på samme tid."


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002