Kontakt os






 

DR sender tema-serier om arbejdsmarkedet
Tirsdag 18. november 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Flere hundrede tusinde borgere i Danmark modtager offentlige ydelser som fx kontanthjælp, dagpenge og førtidspension. Men hvem er de mennesker, der modtager offentlige ydelser? Hvorfor er de ikke i arbejde? Hvad er deres ret, og hvad er deres pligt? De næste to uger sætter DR1 fokus på arbejdsmarkedet herhjemme under temaet 'Danmark på overførsel'.
Overførselsindkomsterne er et tilbagevendende tema på den politiske agenda. Borgernes ret og pligt bliver livligt diskuteret, og reformerne bliver forhandlet og vedtaget – på Christiansborg. Men hvordan ser verden ud fra borgernes perspektiv – dem der er på overførselsindkomst og dermed påvirkes af reformerne?

I to vidt forskellige programserier følger DR1 en række borgere, der indvier seerne i deres liv og deres syn på den plads i samfundet, som de har lige nu. Første program er 'Blok på bistand' på DR1. Første program - ud af fire - sendes i morgen onsdag den 19. november kl. 21.00.

I fire måneder har DR i en klassisk reportageserie fulgt otte beboere i det sociale boligbyggeri Vangkvarteret i Holbæk. Her bor godt 1400 mennesker, og cirka halvdelen af dem er uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsesområdet.

En af dem programmet skildrer, er Anita. Hun lider af depression og angst og måtte efter at være blevet fyret gå til kommunen for at søge kontanthjælp. Hun er 32 år og enlig mor til to sønner. Hun har været på kontanthjælp i syv år. Hun vil rigtig gerne ud på arbejdsmarkedet igen. Men nu er hun anonymt blevet meldt til kontrolgruppen i kommunen. At blive indkaldt til møde i kontrolgruppen kan få økonomiske konsekvenser for Anita.

"I 'Blok på bistand' møder vi beboerne fra Vangkvarteret i Holbæk. De fortæller hver deres unikke historie og oplevelse af systemet. Målet er at give et tæt og nuanceret billede af en gruppe danskere, som alle taler om og de fleste har en holdning til - men måske uden at vide ret meget om dem, deres liv og motiverne til at være i den situation, de er i lige nu," siger kanalchef for DR1, Pil Gundelach Brandstrup


Den dag de fremmede forsvandt – et tv-eksperiment

Mandag den 24. november er der premiere på et tv-eksperiment i to afsnit med Thomas Buch-Andersen som vært. Her lader DR ialt 11 arbejdsløse danskere overtage de jobs, udenlandske arbejdere ofte har. Hvordan går det, når 11 arbejdsløse danskere varetager job som henholdsvis stuepige, salatplukker, tjener og arbejdsmand på fem danske virksomheder, der normalt har udenlandsk arbejdskraft ansat? Vil danskerne have jobbene i længden? Er jobkravene rimelige? Kan det betale sig? Og hvis danskerne kan og vil arbejde, får de så tilbudt arbejdet, eller vil arbejdsgiverne hellere beholde deres udlændinge?

Serien stiller skarpt på hvorfor der i Danmark er 109.000 arbejdsparate, arbejdsløse danskere. Samtidig med at der er udlændige (uden dansk statsborgerskab), som udfylder, hvad der svarer til 123.000 fuldtidsstillinger. Er det rimeligt, og hvorfor er det blevet sådan?

"'Danmark på overførsel' efterlader ikke bare spørgsmål om, hvad vi har pligt til og hvad vi har ret til, når det gælder arbejde kontra overførselsindkomst. Vi sætter også fokus på debatten om, hvad der er danskernes incitament for at arbejde og hvor stor guleroden skal være for, at vi siger ja til et job," siger Pil Gundelach Brandstrup.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002