Kontakt os






 

DR sætter fokus på vold mod børn
Torsdag 10. november 2016
Af Redaktionen
 
I Danmark har det været forbudt at slå børn siden 1997. Men i dag er det stadig hvert 6. barn, der bliver udsat for fysisk afstraffelse. Fra på søndag den 13. november sætter DR fokus på vold mod børn på tv, radio og web.
I Danmark har det været forbudt at slå børn siden 1997. Men i dag er det stadig hvert 6. barn, der bliver udsat for fysisk afstraffelse. Fra på mandag sætter DR fokus på vold mod børn på tv, radio og web.

I dokumentaren 'Vejen væk fra volden' på DR2 ser forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky på, hvad vold gør ved børn, og hvordan det kan lykkes at finde en vej ud af den skyld- og skamfølelse, som volden ofte medfører. På DR Ultra er der ligeledes fokus på vold mod børn ud fra devisen: "Det er aldrig okay".


Skrev sig væk fra volden

Anne-Cathrine Riebnitzsky er i dag en prisbelønnet forfatter. Men som barn voksede hun op i en meget ustabil familie, hvor hun ofte var bange for at komme hjem. Hendes far havde et voldsomt temperament, og når han tabte tålmodigheden med børnene, så blev de slået.

Romanen 'Forbandede yngel' blev Anne-Cathrines vej ud af oplevelserne med vold – en bog som hun modtog litteraturprisen 'De Gyldne Laurbær' for i 2014. Riebnitzsky har efter bogens udgivelse mødt mange voksne, som har kunnet spejle sig i hendes roman. Det har fået hende til at tænke på, om der findes noget tilsvarende for voldsramte børn - noget de kan spejle sig i.

I Ulrik Holmstrups dokumentar kan seerne møde Carsten, Niels, Frank og Kenneth. Som børn blev de alle udsat for vold, og det har sat dybe spor hos dem langt ind i voksenlivet. Hvorfor var der ikke nogle, der hørte mit råb om hjælp? Er det hele ikke bare min egen skyld? Hvad nu, hvis jeg selv bliver voldelig? Det er nogle af de spørgsmål, der ofte dukker op igen og igen hos mennesker, der har været udsat for vold.


Indgange til samtalen

Da Anne-Cathrine Riebnitzsky var barn var der ingen hjælp at hente, når man var udsat for vold. Men hvordan ser det ud i dag? I sin søgen efter hvad der findes af tilbud til voldsramte børn, og hvordan man får skabt ændringer, så færre børn bliver udsat for vold, støder Riebnitzky bl.a. på en teaterforestilling, der er baseret på en norsk børnebog. Bogen blev til, fordi man i Norge manglede redskaber til at hjælpe voldsramte børn. For Anne-Cathrine ville sådan en forestilling have været meget værd, da hun var barn. Det ville have givet hende en reference og en indgangsvinkel, der måske kunne have givet hende modet til at få taget hul på den svære samtale. Men i stedet for gik der rigtig mange år, inden hun fandt ud af, at der nok var noget, der ikke helt var som det skulle være.

Anne-Cathrine besøger også Børnetelefonen hos Børns Vilkår. Her fortæller en af de frivillige i telefonrådgivningen, at det ofte først er under telefonsamtalen, at det går op for børn der er udsat for vold, at det ikke er dem, der er noget galt med. Og at det er helt nyt for børnene, at der er nogle, der taler deres sag.


At bryde mønsteret

Frank Clifforth der blev landskendt for sin medvirken i X-factor sidste år er et godt eksempel på, at det er muligt at bryde mønsteret fra sin arv og komme ud på den anden side. Anne-Cathrine Riebnitzky tager med Frank tilbage til barndomsbyen. Her løfter han sløret for, hvad der foregik inde bag vinduerne. Der var nemlig både tale om vold mellem hans mor og far og afstraffelse af ham selv. Frank påtog sig ansvaret for at passe på forældrene, og da han blev sendt på efterskole mistede han kontrollen over den position. Det blev begyndelsen på en komplet nedtur. Men trods svigt fra omgivelserne og manglende anerkendelse og kærlighed lykkedes det Frank at kæmpe sig tilbage til livet.

Vold er et ulykkeligt mønster for både voldsofrene og voldsudøverne.

Anne-Cathrine er med, når Kenneth er i terapi for at få bugt med de voldelige tendenser, som han har kæmpet med siden han selv blev udsat for vold som barn.

'Vejen væk fra volden' vises på mandag den 14. november kl. 21.30 på DR 2.


DR Ultra

På DR Ultra (for de 7-12-årige) sætter DR ligeledes fokus på vold mod børn. Ud fra devisen 'Det er aldrig okay' opfordrer kanalen børn til at sætte ord på og sige til nogen, hvis de er udsat for vold.

DR Ultra viser to små dokumentarudsendelser, Ultra Nyt Specials, søndag den 13. november og den 20. november om vold mod børn, hvor seerne kan møde unge, som selv har oplevet vold, da de var børn. Desuden kan seerne komme med på besøg ved Børnetelefonen og få hjælp og viden om, hvad man kan gøre, hvis man selv eller en kammerat er udsat for vold derhjemme.

Ultra Nyt der sendes mandag til torsdag fra kl. 18.00-18.10 tager også emnet op i løbet af ugen. Derudover er det muligt at chatte og spille dilemmaspil på dr.dk. Hele temaet rundes af med et liveprogram efter Ultra Nyt mandag den 21. november.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002