Kontakt os






 

Digital-tv fra den 31. marts
Fredag 17. februar 2006
Af Karsten Jensen
 
Op imod en halv million husstande, der ikke kan se DR2 i dag, får nu mulighed for at se 'Deadline', 'Clement Direkte', 'Husker du', 'Temalørdag' og kanalens øvrige programmer. Muligheden byder sig fra den 31. marts, når det såkaldte jordbaserede digitale sendenet, DTT, åbner. Ud over DR2 vil man også kunne se DR1 samt TV 2 og TV 2-regionerne digitalt.
Baggrunden for åbningen er Folketingets beslutning om, at Danmark skal have jordbaseret digitalt tv, og at det analoge sendenet skal slukkes den 1. november 2009.

"Jeg er meget glad for, at vi nu endelig kan tilbyde DR2's mange programmer til alle husstande i Danmark - og endda i en endnu bedre billedkvalitet end tidligere. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har fået henvendelser fra mange seere, som har været irriterede over ikke at kunne modtage DR2-signalet," siger tv-direktør Lars Grarup.

For seerne betyder overgangen til digitalt fjernsyn blandt andet, at deres skærmbillede kommer til at stå mere skarpt. Har man hidtil haft flimmer og skygger på skærmen - for eksempel på fjernsynet i sommerhuset, kan man med det digitale signal se frem til at modtage et mere klart signal. Samtidig giver det digitale signal mulighed for bedre lydkvalitet og ekstra servicetilbud som tegnsprogstolkning, flerkanal- og surroundlyd, ægte 16:9-format og interaktivitet på DR Extra, der er blevet kaldt DR Tekst-tv's storebror.

"DTT er fremtidens sendenet. Ud over forbedret lyd- og billedkvalitet, som mange seere allerede efterspørger i dag, så bliver der med tiden også mulighed for både flere tv-kanaler og for at sende programmer i det højopløselige billedformat, HDTV. Vi får med andre ord et rigtigt godt alternativ til det analoge sendenet," siger DRs underdirektør Paul Samsøe, DR Distribution.

Det nye digitale sendenet kan modtages med en antenne og en dekoder. Da DTT de fleste steder sendes i samme frekvensområde som TV2, kan man som regel bare bruge sin TV2-antenne. Flere steder vil en moderne stueantenne, som kan købes i handelen, være nok.

Derudover har man behov for en dekoder for at få billeder på skærmen. Dekoderen kan for eksempel købes hos landets radio- og tv-forhandlere fra cirka 500 kroner og opefter. Visse fjernsyn i det såkaldte IDTV-format og visse harddisk-optagere har allerede en dekoder, så man automatisk vil kunne se programmerne digitalt. Indtil videre drejer det sig dog om forholdsvis få tv-apparater.

Frem til 2009 sender DR fortsat et luftbåret analogt signal. Så hvis man i dag modtager DRs kanaler fra luften via sin egen antenne eller en fællesantenne, vil man - indtil videre - stadig kunne modtage signalerne som i dag. Omvendt kan man også vælge allerede nu at skifte til digitalt signal og få del i de nye muligheder.

Selv om det analoge signal først slukkes i november 2009, vil der være seere, der snart skal beslutte sig for, hvordan de vil modtage D'Rs tv-signaler fremover. Satellit-, parabol-, og digital-tv-udbyderne Canal Digital og Viasat stopper ordningen med de gratis DR-alenekort, når det nye sendenet åbner den 31. marts i år.

Tre måneder senere, den 1. juli, bliver det analoge DR2-signal, som sendes fra satellit, slukket. Det betyder, at de, der ser DR2 via parabol og en analog dekoder også skal beslutte sig for, hvordan de vil modtage kanalen fremover.

I anledning af overgangen til digitale sendinger, og fordi DR traditionelt ved, at mange seere sidder med tekniske spørgsmål, har DR åbnet en særlig servicetelefon, som man kan ringe til på hverdage mellem klokken 10 og 22 og i weekenden mellem klokken 10 og 21. Telefonnummeret er 35 20 24 00, ligesom man også kan maile spørgsmål til adressen teknikinfo@dr.dk.

Derudover er der også masser af nyttige oplysninger for seere og branchefolk på hjemmesiden www.digi-tv.dk.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002