Kontakt os






 

DR tjener penge på SMS-konkurrencer
Torsdag 29. juli 2004
Af Thomas Nielsen
 
DR Sporten tjener penge på at vise sponsorerede præmier i forbindelse med landskampe og Tour de France. Det sker eksempelvis ved konkurrencer, hvor seerne skal ringe eller sende SMS-beskeder, og hvor der fokuseres på bl.a. bilmærker. Annoncørerne kalder det for 'product placement'. DR kalder det 'forbrugeroplysning'.
Et produkt vises flere gange i tv i den bedste sendetid. Producenten bruger penge på at få produktet vist. Tv-kanalen tjener penge på at vise det. Men nej, det er ikke reklame. I hvert fald ikke i juridisk forstand.

Når DR Sporten ved store sportsbegivenheder viser spots med SMS- og telefonkonkurrencer, så er billederne af de lækre præmier ikke reklame set med lovgivningens øjne. Men det er det i annoncørernes, skriver Politiken.

"For dem, der vælger at sponsorere et produkt til de her konkurrencer, er det selvfølgelig at betragte som reklame. For hvis ikke de fik vist deres produkt til en masse mennesker, så ville de jo ikke bruge penge på det. Nøjagtig som med al anden reklame", siger Johan Boserup, direktør i mediebureauet OMD, der hjælper annoncører med at placere annoncekroner.

Ved EM i fodbold blev der før, midt i og efter kampene vist spots, hvor seerne kunne vinde en bil fra Hyundai. På baggrund af seertal fra landskampene har OMD beregnet, hvad billederne af bilen på skærmen er værd.

"Vi vurderer, at indslagene er mindst 250.000 og sikkert mere værd for Hyundai i reklamekroner, og da det er det samme eller mere end, hvad det koster firmaet at give bilen til DR, så er det jo en fin forretning for Hyundai", siger Johan Boserup.

SMS'erne til konkurrencen er overtakserede og koster fire kroner mere at sende end en normal SMS. Selv om størstedelen af pengene går til teleselskabet, så har DR også en egen fortjeneste. Tv-stationen vil ikke oplyse hvor meget, men Ifølge OMD er indtægten ganske stor.

"Vores beregninger viser, at DR's indtægt ligger på cirka 250.000 kroner med denne konkurrence, hvilket ikke er mindre end Hyundais udgifter. Så økonomisk er pengestrømmen altså den samme, som hvis de havde købt en reklame på for eksempel TV 2. Et firma betaler et beløb, og tv-stationen har det samme beløb i indtægt, forklarer Johan Boserup.

I Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed står der, at man gerne må præsentere præmier, så længe de ikke vises på en anprisende vis. Det er altså lovligt at vise produkterne, bare det ikke ser for lækkert ud.

"Derfor anstrenger vi os for selv at lave billederne af præmierne. Det er dybest set bare en bil, der kører af en vej. Det må ikke kunne forveksles med en reklamefilm", fortæller Jan Rosendal, redaktionschef på DR Sporten.

Det fremgår endvidere af programmets rulletekst, at der er tale om en sponsoreret præmie.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002