Kontakt os






 

Ti europæiske tv-stationer samarbejder om indvandringens historie
Torsdag 17. marts 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når DR2 på lørdag kl. 14.10 viser det første afsnit af ti i serien 'Fremmed i Europa - den europæiske indvandrings historie', ligger der et ganske særligt samarbejde bag. 'Fremmed i Europa' er nemlig et eksempel på, at ti public service-stationer, som alle er medlem af EBU, er gået sammen om et fælles projekt om at fortælle om indvandrerhistorien i Europa.
Blandt emnerne er for eksempel somaliernes problemer med at blive integreret i Danmark, de flere millioner tyrkere, der har bosat sig i Tyskland og eksemplet Schweiz, der var det første til at åbne sine grænser, og hvor 20 procent af landets befolkning i dag er indvandrere.

Det er DR Undervisning, der har samlet trådene i serien, og DR har sørget for den fælles grafik og musik i serien. Landene bag serien er - ud over Danmark - Tyskland, Marokko, Norge, Sverige, Finland, Schweiz, Portugal, Nederlandene og Polen.

"Det kan være meget svært at samarbejde over grænserne, da tv og ønskerne til tv-programmer er så forskellige. Men det er udbytterigt, når det kan lade sig gøre, fordi vi får puljet en masse kræfter og i realiteten betaler for et program og får 10," siger projektkoordinator Henrik Hartmann fra DR Undervisning iflg. en pressemeddelelse fra DR.

DR har fundet, at det var interessant at producere serien, fordi mange ting har ændret sig i Europa de seneste 50-100 år, når man taler indvandrere.

"I mange år var det europæerne, der udvandrede til USA, Argentina, Australien og flere andre lande. Specielt efter Murens fald har det være helt omvendt: da har Europa fået haft flere indvandrere end udvandrere, og det har vi ment, der var gode og oplysende tv-programmer i," siger Henrik Hartmann.

Serien ser ikke kun på indvandrere, der er kommet fra andre kontinenter, men også på vandringerne internt i Europa.

Allerede nu arbejder DR Undervisning med flere fællesproduktioner - eller "collection productions", som de bliver kaldt internationalt. For eksempel er der planer om en serie om Europas græsrødder, lige fra kvindebevægelser over miljøbevægelser til fredsbevægelser og studenterbevægelser. På samme måde arbejder 10-12 landes tv-stationer også sammen om en serie om store europæiske historiske steder - steder, man husker.

'Fremmed i Europa' kan udover lørdag kl. 14.10 også ses om søndagen klokken 12.25 på DR1 og mandage klokken 16.30 på DR2.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002