Kontakt os






 

DR ser på uligheden i Danmark
Onsdag 24. februar 2016
Af Redaktionen
 
DR sætter i et nyt tema fra næste uge og fire uger frem fokus på den stigende økonomiske ulighed i Danmark - og især hvad det betyder for den enkelte - med den provokerende overskrift: "Der er forskel på folk – og hva’ så?" - og antyder dermed, at man på DR ikke mener, at det betyder noget, at der er forskel og dermed ulighed. DR-redaktør afviser, at man tager stilling til, om ulighed er godt eller skidt.
Danmark har længe været et af verdens mest lige lande, men det er hurtigt på vej den anden vej. De senere år er uligheden steget markant i Danmark, og, uanset sammenligningen med forhold i udlandet, er der stor forskel på livet som rig eller fattig i Danmark - både før og nu.

I et nyt tema ser DR1 på, hvordan det faktuelt står til med uligheden i Danmark. Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

Motiverer ulighed til at arbejde, og er den nødvendig for at drive et samfund fremad? Eller slukker den håb og skaber polarisering? Er det retfærdigt, at advokaten tjener mere end sygeplejersken, hvordan ser hverdagen ud for en lavindkomstfamilie i dagens Danmark, og er man lykkeligere, hvis man får en høj løn?

Det er nogle af de spørgsmål DR vil fokusere på fra uge 9 og fire uger frem. Det sker i tre tv-programserier og et direkte tv-event. DR oplyser, at temaet zoomer ind på alle, så flest muligt får mulighed for at spejle deres eget liv i tv-programmerne.

DR vælger at tage udgangspunkt i det enkelte individ, og ikke hele samfundet:

"Hvad synes jeg er rimeligt, hvor rig er jeg egentlig, hvornår er jeg tilfreds, og hvad motiverer mig? Det er nogle af de spørgsmål, vi ønsker, at befolkningen tager stilling til, når de har set temaet. Vi vil gerne engagere befolkning på et personligt niveau," fortæller redaktør på DR1, Dorthe Thirstrup.


Hvad betyder lønnen?

Hver dag bliver vores arbejdsindsats bedømt og belønnet. Og netop indtægt bliver et omdrejningspunkt i alle tv-programmerne, fordi det er den månedlige løn, der sætter rammen for, hvordan vi bor, hvem vi bor ved siden af, hvad vi kører i, om vi holder ferie, hvilke gaver vores børn får osv. Men ikke nødvendigvis om vi er mere eller mindre tilfredse med vores liv, lyder det videre fra DR.

"Målet med temaet 'Der er forskel på folk – og hva’ så?' er at give stof til eftertanke. Pointen er ikke at tage stilling til, hvorvidt ulighed er godt eller skidt, men temaet skal bidrage til, at befolkningen på et oplyst og nuanceret grundlag selv kan deltage i debatten," udtaler redaktør på DR1, Dorthe Thirstrup.


To reportageserier

'En vej - to verdener'
er en reportageserie fra en villavej i Brabrand. Vejen skærer lige igennem et område med velhavende familier på den ene side og lavindkomstfamilier på den anden. Her er uligheden konkret og allestedsnærværende hele tiden. Det er en slags danmarksportræt, der viser, hvordan man fejrer fødselsdag og jul, håndterer op- og nedture på hver sin side af vejen, og ser på, om livet mon er mindre besværligt på den velhavende side af vejen. Serien er i fire afsnit og sendes hver mandag klokken 20.45 med premiere den 29. februar.

'Overklassen på udebane'/'De røde på udebane' er to ensartede serier - dog med hvert sit fortegn. Erik Brandt og Christian Eugen-Olsen besøger lavindkomstfamilier, mens Anne Marie Helger og Preben Brandt møder de rige familier. Alle fire får testet deres viden og ikke mindst fordomme. Serierne er i hver tre afsnit og får premiere henholdsvis onsdag den 2. marts kl. 21.00 ('Overklassen på udebane') og torsdag den 3. marts kl. 20.30 ('De røde på udebane').


Live-event: 'Det er du værd'

'Det er du værd' er et journalistisk live-event på halvanden time med Kåre Quist som vært. Eventen sendes direkte fra en dansk virksomhed og der tages fat på det løntabu, som hersker i Danmark og der stilles spørgsmål som: "Hvad tjener du? Hvad er din arbejdsindsats værd – og er det fair?" og "Hvordan påvirker uligheden vores liv, lykke og muligheder?"

Som et forsøg på at lave en mikroudgave af det danske samfund, får fem medarbejdere fra forskellige virksomheder med vidt forskellig løn og arbejdsopgaver stillet opgaven at fordele en fælles lønpulje. Først skal de rangere deres job, og derefter skal de fordele lønpuljen mellem sig for til sidst at afsløre deres rigtige løn for hinanden.

Programmet bliver sendt torsdag den 10. marts kl. 20.00.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002