Kontakt os






 

DR med nyheder på seks sprog
Mandag 7. september 2009
Af Karsten Jensen
 
DRs ambitioner om at levere kvalitetsnyheder til alle bliver nu styrket.

Fremover vil dagens vigtigste nyheder nemlig også kunne læses på de vigtigste fremmedsprog: engelsk, tyrkisk, arabisk, bosnisk, urdu og somali.

”DR er til for hele befolkningen, og med den nye tjeneste, når vi ud til en række mennesker, som er interesseret i at følge nyhedsstrømmen herhjemme, men som ofte oplever sproget som en barriere,” siger dr.dk's chefredaktør Nicolai Porsbo og fortsætter:

”Der findes satellitkanaler og websites, der tilbyder nyheder på alverdens sprog, men de er oftest internationalt orienterede, og ingen tilbyder et overblik over det danske nyhedsbillede. Her kan vi forhåbentlig gøre en forskel og medvirke til at give alle i Danmark et bedre overblik over de vigtige begivenheder, de væsentligste debatter og de store spørgsmål i samfundet.”

Nyheder på fremmedsprog bliver lanceret efter en større brugerundersøgelse, som Megafon har gennemført for DR i 2008. Her har man undersøgt medievanerne blandt gruppen af nydanskere og blandet andet fundet, at mange i dag søger deres nyhedsbehov dækket hos udenlandske nyhedsudbydere. Samtidig er der blandt de adspurgte et ønske om at kunne læse og følge med i danske nyheder på deres oprindelige modersmål.

Det er DR Nyheder, som skal stå for den journalistiske udvælgelse af nyheder, mens ’Statsbibliotekets Bibliotekscenter for Integration’, som er en institution under Kulturministeriet, skal oversætte nyhederne.

”Vi forventer, at samarbejdet med DR vil styrke de etniske minoriteters adgang til daglige nyheder på de største fremmedsprog. Ad den vej kan vi være med til at sikre at flere minoritetsgrupper får adgang til aktuel samfundsinformation,” siger områdedirektør i Statsbiblioteket Flemming Munch.

Statsbibliotekets Bibliotekscenter for Integration (SBCI) er en overbygning for de danske folkebibliotekers betjening af etniske minoriteter og fungerer som videnscenter på området. Og Flemming Munch peger på, at det nye initiativ ligger i naturlig forlængelse af centrets øvrige servicer, som blandt andet omfatter formidling af bøger, musik og film på fremmedsprog.

DRs nye tilbud kommer fire år efter at den tidligere radionyhedstjeneste på andre sprog end dansk lukkede. Det skete i forbindelse med spareplaner tilbage i 2005.

Nyheder på andre sprog kan fremover læses på dr.dk/news og på DRs tekst-tv side 180. Dog vil nyheder på henholdsvis urdu og arabisk kun være at finde på dr.dk/news.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002