Kontakt os






 

Vrede i Eritrea over dansk tv-indsamling
Onsdag 17. august 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Eritrea er blandt de lande, der af DR og TV 2 bliver brugt som anledning til landsindsamlingen for tørkeofre lørdag den 27. august. Og det er mange eritreanere vrede over. Eritrea er hverken blevet spurgt eller bedt om det, og landet, der havde verdens hurtigst voksende økonomi i 2011, har ikke brug for nødhjælp.
"Den stolte eritreanske befolkning, ser hellere at danskere støtter ved at besøge deres turistseværdigheder eller via investeringer i deres voksende, men stadig spæde økonomi. Nødhjælp er der ikke brug for". Det skriver Senai Solommon, Eritreansk netværk for fred og udvikling (Mekhete), i dag i en kommenar i dagbladet Arbejderen.

Han fortsætter "Den danske befolkning bliver ført bag lyset af kommercielle og geopolitiske interesser, for der er ingen i Eritrea, som får del af denne indsamling."

Eritreas velfærdsminister Salma Hassan undrer sig: "Vi har ingen relationer til nogen sultindsamlinger rundt omkring i verden, heller ikke Danmark, så det undrer mig".

Adskillige udsendelser på eritreansk tv og nyhedstelegrammer skildrer sultkatastrofen på Afrikas Horn som en kronisk sygdomstilstand, som Vestens indsamlinger er med til at fastfryse.

Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er der ingen nødhjælpsalarmer at spore i Eritrea; imens Djibuti, Etiopien, Kenya og Somalia er kriseramt.

Senai Solommon skriver videre, at Eritrea er det eneste land syd for Sahara som ser ud til at nå FN's 2015 mål, og dét på trods af diplomatisk krig med nabolandet Etiopien, fortsat etiopisk okkupation af de mest frugtbare områder i Eritrea, FN-sanktioner og en tilspidset diplomatisk krise med USA. I 2002 besluttede den danske VK-regering også at spare Danidas indsats i Eritrea væk.

Derfor er man hos det eritreanske informationsministerium i dag både stærkt forundret og fornærmet over at høre, at de to danske statslige tv-kanaler, DR og TV 2, reklamerer med at indsamle penge til blandt andet Eritrea.

Resultatet er desværre, at man bortleder folk fra realiteterne på Afrikas horn, anfører Ruffual Guiseppe, der er engelsk nyhedsredaktør for Eri TV - Eritreas svar på DR.

Iflg. Eritreas skandinaviske ambassade vil der blive indsendt en protest til DR og TV 2, men i øvrigt ønsker man Danmark held og lykke med indsamlingen. "Men lad være med at bruge vores navn. Det skader jeres integritet og ære og tilmed vores," slutter Salma Hassan.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002