Kontakt os






 

DF-kritik af ny dansk tv-serie
Torsdag 4. december 2003
Af Thomas Nielsen
 
Allerede før Danmarks Radio har vist "Krønikens" åbningsafsnit, sår bestyrelsesmedlem Søren Espersen tvivl om tv-seriens lødighed. Søren Espersen, der som bekendt er pressechef i Dansk Folkeparti, frygter, at serien vil give et forvrænget billede af efterkrigsårene. Han ønsker historiske konsulenter knyttet til projektet.
"Krøniken" er DRs seneste dramasatsning til 130 mio. kr., der gennem fire hovedpersoner beskriver livet i Danmark fra 1949-1973. Med andre ord sættes der fokus på én af de mest markante epoker i danmarkshistorien - en epoke som ikke går længere tilbage i tiden, end at mange stadig husker den.

Dansk Folkepartis pressechef frygter, at to millioner seere søndag efter søndag vil blive præsenteret for et forvrænget tidsbillede og efterlade historieløse unge med et fejlagtigt indtryk af virkeligheden i koldkrigsårene. Han har fået oplyst, at manuskriptforfatteren Stig Thorsboe arbejder uafhængigt af historiske konsulenter. Det er et problem, mener Søren Espersen, som selv kun har set 10-12 minutter af første afsnit.

"Jeg ved, at Jens Otto Krag er en karakter i filmen, og at man via ham skildrer den politiske udvikling i efterkrigsårene. Jeg synes, at det er meget betænkeligt, hvis man eksperimenterer med sandheden om den periode. Derfor bør man tage nogle forholdsregler og knytte et kobbel historikere og sagkyndige til produktionen. Man leger ikke med samtidshistorien i en serie, der vil lægge gaderne øde og som Matador blive et monument over sin tid," siger Søren Espersen, der ønsker sagen drøftet i DRs bestyrelse.

I DR Drama afviser producent Sven Clausen bestyrelsesmedlemmets bekymringer. Sven Clausen henviser til, at "Krøniken" - akkurat som "Matador" og senest "Edderkoppen" - er ren fiktion. Man har ladet en forfatter fortælle en historie, der foregår i en tid, som han anlægger en bestemt synsvinkel på. Filosofien kaldes i fagsprog "one vision" og går på, at man opnår de bedste dramatiske resultater ved at lægge hele manuskriptet i hænderne på én mand.

"Stig Thorsboe har brugt fire år af sit liv på serien, og han har læst bøger, interviewet folk og trukket på DRs arkiver, hvor han har haft en bibliotekar til at hjælpe sig. Han drager stor omsorg for tidsbilledet," forsikrer Sven Clausen ifølge Jyllands-Posten.

Søren Espersen afviser, at han er ude i et politisk ærinde, men han forestiller sig, at man lod historikere som eksempelvis Søren Mørch og Søren Krarup vurdere "Krøniken" sammen med folk som Leif Davidsen og Bent Blüdnikow. Journalisten og forfatteren Leif Davidsen tager skarpt afstand fra al indblanding i Stig Thorsboes arbejde.

"Idéen er tåbelig. Det lyder jo helt sovjetisk, at man på det nærmeste skulle nedsætte komitéer til godkendelse af en forfatters suveræne værk," siger Leif Davidsen spidst.

Producent Sven Clausen forholder sig kritikken ved at konstatere, at man ikke kan gøre alle interessegrupper tilfredse.

"Jeg modtager også breve fra folk, der vil have skovenes udvikling i perioden belyst," siger han.

"Krøniken" ruller over de danske tv-skærme i 24 afsnit, umiddelbart efter nytår.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002