Kontakt os






 

'Til arven os skiller'
Torsdag 2. januar 2014
Af Karsten Jensen
 
Man kender ikke sin familie før man har arvet sammen - siger arveeksperterne. Arv kan give anledning til stille nag eller frådende skænderier i mange familier og kan vare i årevis. Det bringer de mest sårbare følelser frem i os og kan splitte tætte relationer. I en ny DR1-serie følges arvinger, der er midt i en familiestrid efter forældrenes død.
At dele boet efter en afdød slægtning kan opløse selv de varmeste følelser blandt søskende. Konflikterne handler sjældent om selve arven, men snarere om fortrængte følelser, der kommer op til overfladen, når arven skal deles. Hvorfor har den afdøde truffet de pågældende valg? Hvordan påvirker det de efterladte? Hvad er retfærdigt - og hvad er rimeligt?


Fornuft og følelse

På trods af, at arvelovgivning generelt laves ud fra en gennemsnitsbetragtning om, hvad man tror folk helst vil have, så kan der være situationer hvor arvinger finder deres situation dybt urimelig, selvom den overholder arvelovgivningen.

"Min far har aldrig ønsket at gifte sig med hende. Han ville vende sig i sin grav, hvis han vidste, hvad vi har været igennem i de seneste 5 år," siger Ulla Enevoldsen, der medvirker i programmet.

Hun har mistet det meste af sin arv, fordi hendes far blev gift på sit dødsleje. Datteren mener, at hendes far var for syg til at forstå, hvad der foregik. Det får hun opbakning i fra landets førende lægelige eksperter, så nu prøver hun ad rettens vej at få opløst sin fars ægteskab.

I Danmark kan vi ikke gøre vores børn arveløse, men vi kan begrænse arven til dem betydeligt. Det er, hvad en anden af DR1-seriens medvirkende beslutter sig for at gøre. Han ønsker at begrænse sin eneste datters arv, og i stedet testamentere arven til velgørenhed.


Sammenbragte familier

Advokat Anja Cordes, der er en af Danmarks førende familierets-advokater, mener, at der er et stort behov for, at især de sammenbragte familier får bedre styr på, hvordan de er stillet, når døden banker på. Arveforholdene i de familier kan være meget forskellige, alt efter hvem der dør først, og der er en del, der får sig nogle ubehagelige overraskelser, fordi de ikke kender loven.

Men selv når man forsøger at få styr på sine arveforhold inden man dør, kan det give anledning til voldsomme konflikter i familien. Det viser den nye DR1 serie også et eksempel på.

Dokumentarserien 'Til arven os skiller' sendes på DR1 onsdag den 8. og onsdag den 15. januar klokken 20.40.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002