Kontakt os






 

Mor er død – men det taler vi ikke om
Tirsdag 12. april 2016
Af Redaktionen
 
Hvert år mister cirka 2000 børn i Danmark en forælder. For 13 år siden var det Sofie, der mistede sin mor. Nu er Sofie blevet voksen og har valgt at opsøge nogle af de børn, hun gik i sorggruppe med. Det er blevet til en dokumentar-serie på DR1, Første afsnit den 25. april.


I dokumentarserien 'Mor er død – men det taler vi ikke om…' møder seerne Sofie Klingberg Kruhøffer, der som 16-årig mistede sin mor til kræft. Tabet af moderen påvirkede hele Sofies familie. Hendes far blev fraværende, hendes bror trak sig ind i sig selv, og Sofie følte sig helt alene med sin sorg. Som for mange andre børn, der mister, så var det også for Sofie en begivenhed, der ændrede hendes liv radikalt, og som hun samtidig havde svært ved at finde støtte til at forholde sig til blandt sine omgivelser.


Hvorfor er det så svært at tale om døden?

Sofies redning blev en sorggruppe i Aalborg, hvor hun mødte andre børn, der også havde mistet en forælder. Det er nu 13 år siden, og Sofie er blevet voksen og uddannet journalist, men hun bærer stadig sorgen med sig, og hendes liv er stadig påvirket af tabet af moderen.

Sofie beslutter at opsøge nogle af de andre fra sorggruppen for at finde ud af, hvordan tabet har påvirket deres liv. Sofies håb er, at gensynet med de andre fra sorggruppen kan gøre hende klogere på sorgen, og nogle af de spørgsmål hun bærer med sig: For hvorfor er det så svært at tale om døden? Hvordan lever man bedst muligt med smerten?

Sofies indgang til den gamle sorggruppe er mere end 40 timers videooptagelser fra 2002, der blev lavet med børnene fra sorggruppen. Det er råbåndene fra en film, der blev lavet om netop børn og sorg. I løbet af dokumentarserien får seerne gennem de gamle optagelser et unikt indblik i, hvor stort et pres børnene var under i deres sorg, og hvor mangelfuld den støtte de fik fra omgivelserne var.

”Med 'Mor er død – men det taler vi ikke om..' vil vi på DR1 gerne være med til at bryde det tabu, som mange børn oplever, når de mister en forælder. Adgangen til de gamle optagelser fra sorggruppen giver en enestående mulighed for at trække tråde fra de oplevelser og følelser, Sofie og de andre medvirkende havde som børn, og det perspektiv de som voksne har fået på deres liv. Det giver os et helt unikt og meget personligt indblik i, hvordan det er at vokse op med sorg, og måske kan det være med til at udvide de rammer, vi i dag har for, hvordan vi opfatter og håndterer sorg," siger redaktør på DR1 Dorthe Thirstrup.


Er sorg en sygdom eller et livsvilkår?

På de gamle bånd medvirker bl.a. Tim, der i dag er 25 år. Sofie får kontakt til Tim, der i dag har mistet begge sine forældre til lungekræft. Tabet af forældrene har præget hele Tims liv og har efterladt ham rodløs og ensom.

Sofie får også kontakt til Trine, der er overbevist om, at hun selv kommer til at dø i en ung alder – præcis som hendes mor, far og storebror. Ligesom Tim oplever Trine også en rodløshed i sit liv, samtidig med at hun har svært ved at opbygge og fastholde relationer til andre; for angsten for at miste igen er overvældende.

De historier, der udfolder sig i dokumentarserien, sætter alle spørgsmålstegn ved den almene opfattelse af, at sorg er noget, som vi kommer over. At det er noget, vi skal lægge bag os, og at tiden læger alle sår. Spørgsmålet er, om sorg er en forbigående sygdom, som vi skal helbredes for, eller om den er et livsvilkår, som vi skal lære at leve med?

Første afsnit af ’Mor er død – men det taler vi ikke om…’ bliver sendt på DR1 mandag den 25. april kl. 20.45 og de efterfølgende to mandage.


Foto: Hvert år mister flere end 2.000 børn i Danmark en forælder. Sofie Klingberg Kruhøffer er en af dem, der tidligt i sit liv blev konfronteret med døden. Nu opsøger hun en række børn, som hun gik i sorggruppe med i Aalborg for 13 år siden. (Foto fra B-Film)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002