Kontakt os






 

Ny DR-serie om satiretegnere
Torsdag 2. maj 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Satiretegninger kan med få pennestrøg tage temperaturen på samfundet, folket og magten, hvilket har gjort det til et magtfuldt våben i flere tusinde år. DR2 går i seks programmer i dybden med satiretegningen og dens påvirkning på samfundet og verdenshistorien.


I den nye programserie 'Lige til stregen' dykker DR ned i satiretegningens historie og betydningsfulde rolle i samfundet, oplyser DR i dag i en pressemeddelelse. I seks programmer bliver seerne klogere på, hvordan verdens dygtigste tegnere arbejder, og hvorfor tegnernes streger er så magtfulde, at det kan ændre folkeopinioner.

Verdens største og mest indflydelsesrige stjerner indenfor satiretegninger medvirker i DR-serien. Navne som Ann Telnaes fra The Washington Post, Plantu, der er cheftegner gennem 40 år på Le Monde i Frankrig, Zapiro fra Sydafrika og Cabu fra den franske satiriske avis Charlie Hebdo bliver beundret i hele verden for deres dygtighed og kreativitet. I programrækken viser de, hvordan en satiretegning bliver til og fortæller om, hvilke konsekvenser, deres arbejde kan have.

Satiretegninger har spillet en stor rolle gennem verdenshistorien. Nogle vil nok tænke, at tegningerne er blevet skrappere og frækkere med tiden. Men i 'Lige til stregen' ser man, at det snarere er det modsatte, der er tilfældet. Tegnere tilbage i 1500-tallet gav deres version af verden helt råt for usødet på måder, som nok ikke var gået i dag. Alligevel oplever nogle af nutidens satiretegnere store personlige konsekvenser af deres arbejde.

I Danmark har de fleste et meget afslappet forhold til satiretegninger, der bliver benyttet i stor stil som en del af den journalistiske dækning. Men det er bestemt ikke tilfældet alle steder, da det bliver anset for at kunne skade karrierer og være til fare for magthavere.

I dag sætter flere tegnere deres streger med livet som indsats. I programmerne møder seerne tegnere, der er flygtet fra deres lande, gået under jorden eller er blevet slettet af sit hjemland og derfor ikke eksisterer officielt. Som generalsekretæren for organisationen 'Tegnere for Fred' siger i programmet: "Satiretegnernes levevilkår er et meget præcist barometer på mængden af demokrati i de respektive lande."

'Lige til stregen' sendes første gang tirsdag den 14. maj kl. 22.00 på DR2.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002