Kontakt os






 

Radiolicensen afskaffes - alle skal betale tv-licens
Onsdag 16. november 2005
Af Karsten Jensen
 
I DR’s nye medieudspil for 2007-2010 lægges der nu op til, at der indføres en såkaldt ’enhedslicens’ så der efter en overgangsperiode på tre år ikke længere skelnes mellem radio- og tv-licens. Det medfører bl.a., at danskere der ikke ejer et tv-apparat, men en radiomodtager eller en computer med internetadgang, tvinges til at betale den forhøjede enhedslicens. Ændringen betyder også en væsentlig omkostning for detailhandlen og lempelser for erhvervslicensen.
I DR’s 28-siders medieudspil står der side 23 følgende korte bemærkning: ”…Samtidig foreslår vi en medielicens, så alle, der benytter tilbud fra DR, betaler licens – uanset hvilket apparat de modtager vores indhold på…”

Har man et apparat, der på den ene eller anden måde kan modtage FM-signaler, eller evt. computerudstyr med internetforbindelse, er det DR’s ønske, at man kan opkræve licens – ikke blot radiolicens, men den fulde og dyre tv-licens. Er man ikke i besiddelse af en decideret radiomodtager, men evt. en mobiltelefon, der også kan modtage radiosignaler eller en computer tilkoblet internettet kommer afgiften også fordi man på et eller andet tidspunkt kan vælge at benytte sit apparatur til et sekundært formål.

87.500 danskere har ifølge Gallup-undersøgelser svaret på de ikke har et tv-apparat, men kun radiomodtager. Sammenholdes dette tal med DR Licens’ indberetninger er 43.750 danskere statistisk set reelt uden tv-apparat og ejer kun radiomodtager.

Godkendes DR’s ønske af politikerne fjernes den egentlige radiolicens som dermed (i 2006 priser) vil stige fra 320 kr. til 2.090 kr. og betyder derfor en massiv prisforhøjelse for 43.750 danskere, der efter tre år har oplevet en licensstigning på godt 553 pct.

DR får hvert år licens fra ca. 2.5 millioner husstandskunder og henved 90.000 erhvervskunder. I mange virksomheder betales der naturligvis ikke licens, hvis der ingen modtagere findes. En farvefjernsynslicens for erhvervslivet dækker indtil 5 tv-modtagere, hvoraf mindst en modtager er en farvefjernsynsmodtager, og indtil 5 radiomodtagere, såfremt alle modtagere står i samme rum - sådan som hoved-reglerne er i dag. Reglerne for erhvervslicens er yderst komplicerede, men forenkles ganske væsentlig, hvis DR’s ønsker vedtages politisk.

DR lægger nemlig nu op til i medieaftalen, at alle virksomheder betaler én medielicens pr. adresse/filial, uanset antallet af apparater. Virksomheder med mindre end tre ansatte betaler dog kun halv licens.

Erhvervsvirksomheder, der i dag betaler flere licenser, vil opleve en lempelse. De mindre virksomheder, der i dag betaler radiolicens vil opleve en stigning i licensbetalingen – fra 128 kr. til ca. 865 kr. årligt, eksklusive moms.

I dag er reglerne sådan, at når detailhandlen langer et radio- eller tv-apparat (også DVD/video/harddiskrecorder) over disken, skal detailhandleren indberette DR Licens om købet. Denne indberetningspligt vil med al sandsynlighed medføre øgede administrationsomkostninger for detailhandlen hvis der også skal indberettes om computerhardware og eksempelvis mobiltelefoner.

Detailhandlen risikerer altså at skulle øge mængden af oplysninger til DR, men DR oplyser dog til radionyt.com og tvnyt.com, at alt hvad der vedrører denne del af oplysningspligten endnu ikke er afklaret.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002