Kontakt os






 

Utilfredshed over forsinket valgresultat
Fredag 11. juni 2004
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Danske Mediers Forum, der tæller DR, TV og de kommercielle lokalstationer har sendt en klage til Indenrigs- og Sundhedsministeriet over, at de danske medier først må offentliggøre resultater af stemmeoptællingen ved Europa-Parlamentsvalget på søndag klokken 22.00, selv om valgstederne i Danmark lukker klokken 20.00.
Forklaringen på det er, at EU-Kommissionen har bestemt, at der ikke må komme delresultater frem, før det sidste valgsted i de 25 EU-lande lukker. Det sker klokken 22.00 i Polen, Italien og Slovakiet.

Den beslutning har Indenrigs- og Sundhedsministeriet valgt at følge og derfor meddelt kommunalbestyrelser og valgbestyrelser, at de først må frigive resultater efter det tidspunkt.

I henvendelsen til ministeriet understreger Danske Mediers Forum blandt andet, at "det forekommer ganske usandsynligt, at en offentliggørelse af det danske afstemningsresultat klokken 20.00 - som ved andre nationale valghandlinger - skulle kunne medføre en uhensigtsmæssig påvirkning af vælgerne i de lande, hvor stemmeafgivningen først slutter en time eller to senere."

Derudover fremhæver Danske Mediers Forum også i brevet, at det "næppe kan være til fremme for det brede politiske spektrums ønske om befolkningens medleven i EU-spørgsmål at lade meddelelsen af sådanne oplysninger forsinke på baggrund af bureaukrati."

DR har tidligere i dag telefonisk henvendt sig til Indenrigs- og Sundhedsministeriet for at spørge, om beslutningen om at skyde offentliggørelsen står ved magt. Især efter at Nederlandene, der holdt valg torsdag, har valgt at offentliggøre sit resultat.

"DR har lavet en massiv dækning af valgkampen, og vi havde gerne afsluttet med en valgaften, som danskerne er vant til - med løbende offentliggørelse af delresultater, fra valgstederne lukker til det sidste resultat er kommet ind, og landsresultatet kan offentliggøres," siger DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen.

På trods af en massiv DR-dækning af EU-valget, synes hun, at det i forvejen har været svært nok at interessere danskerne for afstemningen: "Og det her gør det ikke nemmere," siger Lisbeth Knudsen. Danske Mediers Forum er en sammenslutning af selvstændige medieforeninger og -virksomheder, og ud over DR er TV 2, Danske Dagblades Forening og Foreningen af kommercielle lokalradio- og tv-stationer i Danmark blandt medlemmerne.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002