Kontakt os






 

DR2 er klar med mere satire i aften
Fredag 12. september 2008
Af Karsten Jensen
 
Hvad har Ruth Evers’ søn, talentløse skuespillere, David Bowie, taberpiger i Sydhavnen, indsatte i kvindefængslet Fisserup og fem frygtløse australiere til fælles? De indgår alle i DR2’s satiretilbud der begynder i aften kl. 21.


DR2 Satire er klar med nye fredagsprogrammer i aften. Programfladen rummer dansk satire med en ny omgang 'Normalerweize' og satireserien ’Piger på prøveløsladelse’, samt nye afsnit af den kritikerroste ’Extras’ og det australske Jackass med hjerne, ’The Chaser's War on Everything’ / ’Lige på kornet’.

'Normalerweize'
'Normalerweize' er tilbage på DR2 fredag aften. Her kaster skuespillerne Lærke Winther og Anna Neye sig ud i en ny omgang satire bakket godt op af bl.a Birthe Neumann, Martin Buch, Benjamin Kitter, Tina Gyling, Hella Joof og Lotte Heise.

Denne tredje sæson af programmet byder bl.a. på det tragiske ’Romeo & Julie’-drama, ’Roberta og Julian’ med Ungdomshuset og Faderhuset som de to stridende huse i den Københavnske stad.

Den autonome Roberta og Ruth Evers’ søn Julian er de to elskende med rene hjerter, der må kæmpe en desperat kamp for kærligheden. ’Roberta og Julian’ er en socialrealistisk tåreperser, der sætter ord som frisind, fristed og næstekærlighed på spidsen.

Flugten fra Fisserup
Desperation møder seerne også i dramaet 'Fanget', om to kvinders desperate kamp for frihed. Her udtænker Camille og Anni den ene mere originale flugtplan efter den anden, men uanset om man går i et med tapetet eller ifører sig burka, er det ikke så let at slippe ud af Fisserup Statsfængsel.

Den ny omgang 'Normalerweize' byder også på et tragikomisk gensyn med bagerpigerne, der denne gang dog er blevet fyret fra bageren og må ud i virkeligheden til nye jobs. Veninderne i sofaen tager endnu en gang fat i livets store spørgsmål, og endelig møder seerne glæde den uheldige, søde Stripper Jens, Afrika Anita og Heather, der får et par visdomsord med på vejen af snobben Fritz.

’Piger på prøveløsladelse’
Man kunne fristes til at tro, at der ikke var så langt fra Fisserups høje mure til tvangsaktivering i Sydhavnen under tilsynsværgens skarpe blik. Fængslet er da også en afgørende faktor i ’Piger på prøveløsladelse’, Christina Sederqvist og Linda P’s satireserie om Karina og Winnie, der lige er blevet lukket ud af Vestre Fængsel på forsøgsbasis, men så er det ellers også småt med ligheden.

De to piger er i aktivering som værter på lokalradioen Radio Mozart, hvor de forsøger at få det bedste ud af situationen, selvom det minder mistænkeligt om arbejde. Pigerne vil nødigt tilbage i spjældet, og så er der ingen vej uden om at opfylde tilsynsværgens totalt urimelige krav: For eksempel at stå op om morgenen, betale sine egne regninger og ’selv forsømme sine egne børn’, som Karina påpeger.

’God kemi - lissom saltsyre, ik’
Systemet viser ikke den store forståelse, selvom Karina pointerer, at det trods alt er ’bedre at have en mor der er glad, end en mor der arbejder’. Selvom deres radioprogram både byder på John Mogensen i lange baner, konkurrencer og en lytterbrevkasse, hvor de to giver svar på næsten alt (Winnie: ’Hvis man hælder af mælken, og den kommer ud - så kan man godt drikke den...’) er der alligevel store udfordringer forbundet med at håndtere de mange aspekter af redaktionelt arbejde.

Winnies stodder Ronnie er f.eks. den eneste lytter, der ringer ind i programmets konkurrence - og det mest fordi hun har stillet hans joggingbukser som kaution mod en kæmperegning i den lokale kiosk. Det er i det hele taget ikke nemt at holde en lytterkonkurrence gående, når man selv kommer til at spise præmierne. Og minsandten om man ikke også skal rydde op efter sig - ’din mormor arbejder her jo lissom ikke.’

Serien følger diskret observerende deres kamp for at undgå en returbillet til Vestre, mens de giver såvel lyttere som seere råt for usødet med guldkorn som ’Enhver arbejdende har brug for at knalde sin chef, ik’... for at få ligestilling... eller klamydia...’ eller ’Du bli’r sgudda syg af at stå derude i regnen, tag nu tøjet af og kom ind og knep mig’.

Britiske ’Extras’
Nu er britiske Ricky Gervais og Stephen Merchant - makkerparret bag ’The Office’ - tilbage på DR2 med anden sæson af deres kritikerroste og prisbelønnede komedieserie ’Extras’ om en lille flok talentløse filmstatister på evig jagt efter en rolle med bare en lille smule kød på.

I seriens første sæson fulgte man i særdeleshed eks-bankmanden Andy, som tjente til dagen og vejen som statist (eller ’baggrundsskuespiller’, som han foretrækker at kalde sig), mens han med sammenbidte tænder ventede på det store gennembrud. Nu ser det dog endelig lysere ud for Andy - hans sitcom er blevet købt af BBC, og den længe eftertragtede succes og kunstneriske anerkendelse er omsider inden for hans rækkevidde.

Imidlertid er hans drømme om parnassets respekt og auteur-status mildest talt truet, dels af hans agent Darrens monumentale inkompetence og dels af BBC’s umættelige tørst efter højere seertal. Det hele bliver ikke nemmere af, at Andys klodsede og åndeligt mindrebemidlede veninde Maggie kommer faretruende tæt på at forpurre Andys store chance.

Ligesom i første sæson af ’Extras’ spiller kendte topnavne sig selv - mere eller mindre - i de forskellige afsnit. I denne omgang er der gæsteoptrædener ved bl.a. David Bowie, Robert de Niro, Steven Fry, Orlando Bloom, Sir Ian McKellen samt den feministiske forfatter Germaine Greer.

’Lige på kornet’
Sidste komponent i DR2’s fredagstilbud på satirefronten er anden sæson af det prisbelønnede australske satireshow ’The Chaser's War On Everything’, fra 2007.

Her kan alt lade sig gøre, når fem frygt- og respektløse australiere udsætter den måbende offentlighed for en række vanvittige eksperimenter.

De fem gutter undersøger blandt andet omverdenens reaktioner, når man går ud for at foretage lidt småindkøb med en nylonstrømpe over hovedet. De forsøger også at gøre spam-mail lidt mere personligt, ved at gå fra dør til dør med tilbud om penisforlængelser og tvivlsomme banklån.

Holdet bag showet, der af anmeldere er blevet betegnet som 'Jackass med hjerne', skyer i det hele taget ingen udfordringer. Ikke mindst trak showet overskrifter verden over, da det lykkedes holdet bag at køre en falsk bilkortege hele vejen gennem to skarpt bevogtede kontrolposter og ind i et internationalt topmøde i Sydney.

Kortegen, der bar canadiske flag, stoppede få meter fra George W. Bushs hotel, og sikkerhedsfolkene reagerede ikke før en af holdets komikere steg ud af bilen forklædt som Osama Bin Laden...

DR2 præsenterer 'Normalerweize’, ’Piger på prøveløsladelse’, ’Extras’ samt ’Lige på kornet’ fra kl. 21.


Fotocredit: Fine & Mellow


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002