Kontakt os






 

Sverige: En generation tjekker ud
Fredag 13. november 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den store generation, der blev født i 1940'erne er ved at nå pensionsalderen. SVT2 sætter i en ny tv-serie fokus på den store årgang, som i svenske folkemunde også bliver kaldt 'kødbjerget'. Hvad har de udført og ikke mindst, hvad har de set? 'Kødbjerget tjekker ud' har premiere på søndag kl. 20.
Tolv toneangivende personer, der alle er født under baby-boomet i 1940erne, er hvad man kan møde i SVT2’s nye programserie i seks afsnit. Blandt de medvirkende er Benny Andersson, Jan Guillou og den tidligere statsminister Carl Bildt. Værten på programmet er det kendte svenske ansigt Claes Elfsberg, der selv har pakket skrivebordet og går modvilligt på pension i slutningen af november. Serien vil give indsigt i en generations liv, som har været vidne til meget, men som også har udrettet en del.


'Kødbjerget'

Et mindre charmerende udtryk for hele den store årgang er 'kødbjerget'. Det mindre yndige kaldenavn blev givet af den daværende svenske finansminister Pär Nuder ved et morgenmøde ved Skandinaviska Enskilda Banken den 1. december 2004. Han snakkede om problemet med, at den ældre generation er stor i forhold til den yngre. Nuders udtalelse og sprogbrug blev da også debatteret en del, men ikke desto mindre hænger betegnelsen ved den dag i dag.

Men hvad er det for en årgang, der er så omdiskuteret – ikke kun på grund af sin størrelse, men også fordi det var en generation som blev født ind i en optimistisk tid efter krigen.


Vært på retur

Claes Elfberg er manden som skal møde tolv af Sveriges mest prominente pensionister. Han har selv været ved SVT i mere end 40 år og har dermed gjort sig til et at Sveriges mest kendte ansigter. Han har bl.a. været programleder på ’Rapport’ og ’Aktuelt’. Snart får han også erfaring med, hvad det vil sige at trække sig fra arbejdsmarkedet – programmet bliver nemlig et af hans sidste, og i slutningen af november må han selv sige farvel til en mangeårig karriere.

Om programmet siger han ”Det her er en serie for dig, som altid har undret dig over, hvad din mor og far mener med, at det var bedre før, og for alle som selv er fra 40'erne, er det nærmest obligatorisk at se med”.

Serien 'Kødbjerget tjekker ud' har premiere på SVT2 søndag den 15. november kl. 20.00. Programmerne er tekstede på dansk.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002