Kontakt os






 

'Kontant'-udsendelse om Boxer var direkte vildledende og fyldt med fejl
Onsdag 7. marts 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Teleanalytiker John Strand fulgte tirsdag aften forbrugerprogrammet 'Kontant' på DR1. Emnet for udsendelsen var Boxer TV og overgangen fra analog til digital tv i Danmark. John Strand var ikke imponeret. Han slår nu, i en klage til DRs lytter- og seerredaktør Jacob Mollerup, fast, at 'Kontant' var fyldt med skræmmende mange fakuelle fejl og direkte vildledninger.
Her er hele John Strands klage til DR vedr. Kontant den 6. marts. Den fulde ordlyd bringes med John Strands tilladelse:

"Jeg har her til aften set Kontant som jeg normalt betragter som et seriøst program. I aften var emnet Boxer Tv og overgangen fra analog til digital tv i Danmark.

Personligt mener jeg, at det er fint, at vi her i landet har kritiske forbrugerprogrammer men aftenens program var direkte vildledende, og for at få tingene til at hænge sammen valgte redaktionen på Kontant at komme med en række fejlagtige påstande, der skulle få tingene til at fremstå seriøst.

Lad mig lige starte med at skitsere, hvad det er, som der er sket her i landet, da man gik fra analogt til digitalt tv. I EU og her i Danmark har vi valgt at omlægge tv-signalerne fra analoge løsninger til digitale løsninger, der giver danskerne adgang til flere kanaler i bedre kvalitet. I praksis så er det en af årsagerne til, at DR har kunnet lancere så mange nye tv-kanaler, som de har gjort efter digitaliseringen, og det er årsagen til, at danskerne nu via stueantenner kan se andre kanaler end DR og TV 2.

I praksis så har man øget konkurrencen på tv-markedet med det formål at give danskerne flere bedre produkter. I praksis så har det været sådan, at hvis man ville se andre kanaler end DR og TV 2, så skulle man enten være kunde hos Stofa, YouSee, CanalDigital eller Viasat – det har man ændret efter digitaliseringen.

Hele beslutningen om at gøre dette er sket i det demokratiske system, som her i landet varetages af Folketinget og der har været bred politisk enighed om, at man skulle digitalisere tv-nettet - på samme måde som der har været bred politisk enighed om, at TV 2 skulle overgå til at være en betalingskanal. På dansk så betyder det, at både EU og den danske regering har valgt at modernisere tv-markedet her i landet.

Processen der er gået forud for den beslutning har været lang og tung og enhver sten er blevet vendt og alle de udfordringer, der kunne opstå i relation til dem der producerer programmer (tv-stationerne), dem der producere signalet (Teracom), og dem der sælger programmerne (Boxer TV) har været belyst - det fremgik faktisk også af det indslag med kulturministeren som var meget kort og hårdt klippet.


De mange faktuelle fejl der var i dagens udgave af Kontant.

Antallet af faktuelle fejl i aftenens udgave af forbruger programmet Kontant var skræmmende, og de bliver ikke mindre skræmmende, når man ser på, at DR som aktør på dette marked burde vide, hvordan det fungerer og hvad digitaliseringen har betydet for det danske tv-marked. Jeg har valgt at kopiere Carsten Corneliussen fra DR på denne mail, således at han kan fortælle DRs egne medarbejdere om digitaliseringsprocessen i Danmark - herunder hvordan den er gennemført og hvad den har betydet for medievirksomheden DR.

I programmet påstår man, at man efter den 11. januar kun kan se TV 2, hvis man er kunde hos Boxer – det er bestemt ikke tilfældet. Der er et hav af andre udbydere udover de traditionelle kabel-tv udbydere YouSee og Stofa, så kan danskerne også vælge tv-løsninger fra TDC og Telia over DSL, alternativt vælge at få tv-signalet via parabol fra Viasat og Canal Digital eller fra nogle af de andre og mindre udbydere der er her i landet; den information kom ikke frem i programmet og serene sidder nu med en følelse af, at Boxer har monopol på at levere TV 2 til dem efter den 11. januar, og det på trods af Boxer kun har 300.000 af landets 2,6 millioner husstande som kunder.

Når man i programmet gennemgår MUX systemet, så påstår man, at det er gratis at modtage DR – det er bestemt ikke tilfældet, for her i landet skal man betale licens til DR: http://www.dr.dk/OmDR/Licens/Privat/FAQ_Privat/20081201164157.htm . Det er imponerende at DRs egne medarbejdere ikke ved, at det koster penge at modtage DR, og at prisen for en almindelig husstand er 2.352 kroner om året. Personligt mener jeg, at det er useriøst, hvis et forbrugerprogram påstår, at en vare der koster 2.352 kroner om året er gratis. På den anden side så er jeg sikker på, at der er mange danskere, der gerne tager imod Kontants tilbud - specielt når man ser på kvaliteten af aftenens program.

Rent faktisk så er TV 2 markant biligere end DR, og man får lyst til at få et analyseinstitut til at undersøge om, hvor kunderne føler, at de får mest value for pengene - hos DR eller hos TV 2, og så kan kunderne vurdere om DRs 2.352 licens kroner er mere værd end det de betaler til TV 2 og det de får fra TV 2. Hvis man ser på DRs hjemmeside og den debat, der er under de artikler, DR har lagt på nettet, så er det tydeligt, at Kontants seere tror, at de stadig betaler licens til TV 2 og det på trods af det stoppede i 2004: http://www.dr.dk/DR1/kontant/2012/03/06123747.htm - rent faktisk så er den artikel også fyldt med en række faktuelle fejl.

Case Leif Bigum - Den mand har antennneproblemer, som skyldes, at han er gået fra en anlog til en digital løsning; manden har brug for en ny antenneforstærker, og på samme måde som dengang da han skiftede sit sort/hvide tv ud med et, der kunne tage farver, så måtte han bruge nogle penge på at få adgang til den nye teknologi ved at købe ny hardware – det galdt også dengang vi danskere gik fra analoge mobiltelefoner (NMT) til digitale mobiltelefoner (GSM) – rent faktisk så er vor verden fyldt med eksempler på, at når ny teknologi kommer på markedet, så kræver det, at forbrugerne skal købe ny hardware for at bruge den – det burde Kontants redaktion vide.

Case Jørgen Poulsen – Det er dejligt at se, at DR bruger en afdanket politiker, som med sine udsagn dokumenterer, at han har været med til at træffe en beslutning, hvor han har været oplyst på alle mulige områder. Beslutningen om at digitalisere tv-nettet i Danmark er en politisk beslutning, og der har været en meget lang og seriøs debat om dette emne, og politikere som Jørgen Poulsen har haft rig mulighed for at få information og stille spørgsmål til de fagministre, der har haft ansvaret for dette område. I aften dokumenterede Jørgen Poulsen, at han har været en doven politiker, der har truffet en beslutning - uden at have sat sig ordenligt ind i emnet – der er vel en årsag til, at han ikke er i Folketinget mere, en årsag til at han kun var i Folketinget i to år og hans selverkendelse er da til at føle på: http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2009/09/12/152618.htm?rss=true – Man kunne spørge sig selv om, hvor mange politikere Kontant måtte tale med før de fandt frem til Jørgen Poulsen – formoder at han var den eneste, der ville sige det Kontant ville have ham til at sige. Det ville være dejlgt, hvis du fik redaktionen til at redegøre for, hvor mange mediepolitiske ordfører Kontant talte med - før man endte med at bruge Jørgen Poulsen – jeg vil gerne skrive ud til ordførerne og høre, om de har været i kontakt med Kontant.

Case Forbrugerrådet / Martin Salomon – angriber Boxer for en politisk beslutning – Manden vrøvler igen, og han har ikke forstået, at det er Teracom, der har bygget og driver sendenettet, at det er Boxer der leverer tv-programmerne, og at der ikke er en forbindelse mellem TV 2 og Boxer - ud over at Boxer tilbyder deres kunder at få TV 2. Når han taler om public service forpligtigelserne, så vrøvler han også – måske skulle han sætte sig ind i dette emne inden han går på tv. Igen i dette indslag kommer den fejlagtige oplysning frem om at Boxer har monopol på at sende TV 2 – måske skulle Martin Salomon begynde at sætte sig ind i tingene og finde ud af, hvem der kan levere TV 2 til danskerne . Jeg mener også, at det er dybt useriøst, at han gør Boxer ansvarlig for en politisk belsutning – på den anden siden: manden lever af subsidier fra den danske stat og han har aldrig været interesseret i at kritisere disse, og hans indsigt i de områder, han skulle være ekspert på, er dokumenterbart meget begrænset – den del dokumentere jeg meget gerne.

I programmet ser man på digitaliseringen som et problem. Man glemmer at fortælle, hvad den betyder for danskernes mulighed for at få større valgfrihed, og man glemmer at fortælle, at den har betydet, at DR har kunnet lancere en række nye tv-kanaler, som der nu er blevet plads til i luften. Rent faktisk så er det ikke Boxer, der er den store vinder, når det kommer til digitaliseringen; det er rent faktisk DR, som hver dansk husstand betaler 2.352 kroner til om året.

Vi lever i en tid, hvor langt de fleste medievirksomheder oplever et fald i indtægterne. Når man ser på DR, så er deres licensindtægter reguleret i forhold til prisudviklingen, og det betyder i praksis at DRs konkurrencekraft bliver forbedret i perioder, hvor medieindustrien kommer under et økonomisk pres. Det er i mine øjne trist at DRs medarbejder ikke har større kendskab til, hvordan økonomien i DR rent faktisk er, og hvor pengene som betaler deres løn kommer fra – på den anden side, så ville det kendskab nok have dræbt aftenens historie.

Man bruger i programmet Knud Erik Skouby til at fortæller om digitaliseringen – manden er yderst kompetent og seriøs, men man vælger bevidst at klippe ham hårdt, og man vælger at fejlfortolke ham, således at man i interivievet med Sten Ulf Jensen fra Boxer påstår, at TV 2s kvalitet er faldet efter den 11 januar – det er ikke tilfældet, og på trods af Kontant ved dette, så vælger man at fremføre en fejlagtig påstand for at krydre programmet og indslaget med Steen Ulf Jensen og for at stramme en historie, der er meget tynd, op.


Konklusion.

Alt i alt kan man sige, at kvaliteten af aftenens Kontant var af en sådan karakter, at man burde tro, at Kontant var gratis. Jeg syntes, at DR som public service kanal med ret til at tvangsudskrive licensregninger til danskerne burde sætte sig lidt bedre ind i ders egen branche, før man laver programmer som det de sendte i aften.

Personligt så håber jeg, at du Jacob Mollerup vil se programmet en ekstra gang, læse min mail og så lave en liste over de mange fakulelle fejl og vildledninger, der var i aftenens program. Jeg mener ikke, at man kan lave et forbrugerprogram, der vildleder kunderne/seerne i en grad som aftenens Kontant gjorde – DR er i mine øjne for seriøs en medievirksomhed til at sende progreammer af den kvalitet, som der blev vist på mit tv i aften.

Hvis der er nogle faktuelle fejl i det, jeg skriver, så hører jeg gerne fra Kontants redaktion.

Med venlig hilsen
John Strand
Teleanalytiker"




'Kontant' - med de vildledende og fejlagtige påstande om bl.a. Boxer og TV 2 - kan ses på denne adresse: http://www.dr.dk/dr1/kontant



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002