Kontakt os






 

Vi ser mere nabolands-tv
Fredag 30. marts 2007
Af Karsten Jensen
 
De andre nordiske seere ser mere dansk tv, og DR sendte to timer og 12 minutters nordisk fjernsyn hver dag i 2006, der blev et rekordår for det nordiske tv- og mediesamarbejde Nordvisionen.
I de 47 år, det har eksisteret, har der aldrig været mere knald på det nordiske tv- og mediesamarbejde, Nordvisionen, end der var i 2006.

Helt konkret betyder det, at DR's udsendelser i større grad end tidligere bliver vist på svenskernes, nordmændenes, finnernes og islændingenes tv-skærme. Og omvendt finder deres programmer også i stort omfang vej til sendefladen på DR1 og DR2.

Ifølge årsrapporten fra Nordvisions-sekretariatet, der siden 2006 har haft til huse i DR Byen, udvekslede, samproducerede og købte/solgte de nordiske public service-stationer 2821 sendetimer sidste år, og det er over en fordobling i forhold til for 10 år siden.

DR skal lægge vægt på tv-programmer med dansk eller andet nordisk sprog som originalsprog, står der i DR's public service-kontrakt med Kulturministeriet. Og DR's to tv-kanaler viste sidste år 793 timers nordisk fjernsyn, eller to timer og 12 minutters nordisk fjernsyn om dagen. SVT i Sverige, NRK i Norge, YLE i Finland og RUV i Island viste dog også til sammen mere fjernsyn fra DR - nemlig 927 timer mod 812 timer i 2005.

Programserier som 'Ørnen', 'Tinas Mad', dokumentarprogrammerne ’Det forkerte mord’ om Olof Palme-drabet og ’Det Andet Europa’ om den illegale indvandring i Europa samt undervisningsserien ’Den Nordiske Mand’ er alle eksempler på programmer, der er blevet til i kraft af det nordiske tv- og mediesamarbejde.

"Det er særligt det nordiske tv-dramasamarbejde, der er i vækst. DR's dramaserier ’Ørnen’ og ’Krøniken’ er yderst populære i de andre nordiske lande, og ’Krøniken’ har faktisk også været den største nordiske seersucces, siden Nordvisionen blev oprettet," forklarer afdelingschef Finn Rowold fra DR International.

Samlet set viste de nordiske lande 450 timers tv-drama fra hinanden i 2006 mod 405 timer i 2005, og Finn Rowold forklarer, at den danske dramasucces også har haft afsmittende virkning på de andre nordiske landes public service-stationer. Ikke mindst i Norge har det øget lysten til producere tv-drama, oplever han.

Generalsekretæren for Nordvisionen, Henrik Hartmann, er selv overrasket over, at Nordvisionen satte ny rekord i 2006.

"Det kommer lidt bag på mig, fordi de nordiske tv-stationer lægger mere og mere produktion ud af huset, og fordi programmerne så ikke altid kan udveksles gratis på grund af rettighedsspørgsmål. Chefredaktionerne ser mere og mere kritisk på programstoffet, men omvendt har tv-stationerne i Norden brug for stadigt flere programmer. Ikke mindst fordi der opstår flere digitale nichekanaler," siger Henrik Hartmann.

I dag udgør web-samarbejdet i Nordvisionen kun to procent af alle udvekslinger, men det er noget, generalsekretæren vil gøre alt for at få udbygget.

"Det er selvfølgelig sværere at udveksle hjemmesider mellem landene, end det er at udveksle tv-programmer, som man bare kan sætte undertekster på. Men hvis man i Sverige eller Finland, har udviklet en komponent, der så for eksempel kan bruges på DRs hjemmeside, kan jeg ikke se, der skulle være noget i vejen for også at samarbejde der, så alle ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang," siger Henrik Hartmann.

’Den nordiske mand’, ’Hundeparken’ og ’Mujaffaspillet’ er eksempler på netsteder fra dr.dk, der i dag findes hos flere af public service-stationerne i Norden.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002