Kontakt os






 

SMS-problemer i ’X Factor’
Mandag 15. marts 2010
Af Karsten Jensen
 
DR er kommet under beskydninger fordi B.T. kan skrive, at ikke alle SMS- stemmerne tælles med i underholdnings- programmet. Sagen er nu nået til Folketinget. Samtidigt er det blevet afsløret, at det i 'Stjerne for en aften' ofte var redaktøren, der afgjorde, hvem der gik videre - og ikke SMS-stemmerne.

Senest i forbindelse med ’X Factor’ programmet fredag aften er en tv-station igen kommet i problemer mht. brugen af SMS-afstemninger. DR afviser kategorisk igen at oplyse stemmeprocenter - også selv om der efter det seneste ’X Facator’ program er skabt røre om afstemningsmetoden.

Tidligere underholdningsredaktør i DR, Morten Carlsson, fortæller til B.T., at det i 'Stjerne for en aften' ofte var redaktøren, der valgte, hvem der skulle gå videre.

"Da jeg var redaktør, var der ofte stemmelighed mellem deltagerne på især 'Stjerne for en aften'. Og så vælger man jo som redaktør den deltager, der fastholder spændingen i showet," siger Morten Carlsson.

Han tror også på, at det i X-Faktor er redaktionelle afgørelser der afgør, hvem der går videre.

"Hvis nu det var de tre grupper i X-Factor, der røg ud først, så ville man sidde med et problem, for hvad skulle dommeren, som stod for dem, så lave i de sidste shows. Så der foretager man selvfølgelig et valg som redaktør," siger Morten Carlsson.

Det er firmaet Unwire, der står for den tekniske løsning, som DR benytter, og iflg. B.T. er det ikke alle stemmer, der tælles med, når danskerne sidder med mobiltelefonen og stemmer på sine favoritsangere fredag aften.

B.T. skriver: ”På baggrund af samtaler med tidligere ansatte i firmaet Unwire, der står for SMS-afstemningerne i ’X Factor’, har B.T. de seneste dage afsløret, at DR langt fra fortæller sandheden. Sandheden er nemlig, at det måske kun er 10-15 procent af stemmerne, som når at blive registreret. De øvrige stemmer - og altså langt de fleste - når ikke frem i tide”.

For at imødekomme kritikken har DR nu besluttet, at lade en revisor overvåge afstemningen: ”Vi har besluttet, at vi i finalen har revisor på, som garanterer, at resultatet er fuldstændigt rigtigt,” siger DRs underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme, der til Ekstra Bladet har forsikret, at DR ikke snyder med SMS’erne. Adspurgt af Ekstra Bladet om ikke man kan få DR til at offentliggøre SMS-afstemningerne, svarer Jan Lagermand Lundme: ”Nej! Grunden er, at vi simpelthen har en beslutning om i DR, at vi ikke offentliggør SMS-afstemninger”.

Når der SMS-stemmes ved events som ’X Factor’ oplevere brugerne store forsinkelser på modtagerkvitteringer. En rigtigt opsat mobiltelefon kan generere en meddelelse om, at beskeden er nået frem til modtageren og en ægte modtagerkvittering afsendes også i DRs tilfælde. Disse telefongenererede kvitteringer og modtagerkvitteringer modtages ofte med store forsinkelser og har skabt tvivl om afstemingernes troværdighed.

Peter Bredgaard, direktør i Unwire, forklarer til B.T.: ”Det er noget sludder, at det kun er 10-15 procent af stemmerne, der bliver talt med. Alle stemmer, som når frem, bliver talt op. Hvis stemmen ikke kommer igennem, er det, fordi den lokale sendemast bliver overbelastet. Men det har ikke noget med os at gøre,” siger Peter Bredgaard.

Sagen er nu nået helt til Folketinget, hvor Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, vil rejse spørgsmålet overfor kulturminister Per Stig Møller (K). Engelbrecht siger til B.T.:

”Der må ikke være tvivl om, at stemmerne når frem og bliver registreret, når seerne jo rent faktisk betaler en overpris for at stemme via SMS. Det må være et rimeligt krav, at der er en uafhængig revision, der verificerer gyldigheden af resultatet,” siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

"Som det ses af B.T.’s ikke-repræsentative net-afstemning rammer kritikken DR på troværdigheden da kun 19 pct. har tillid til DR, mens 81 pct. ikke mener DR har styr på SMS’erne."

Afsløringerne har skabt ny diskussion omkring DRs omgang med sandheden. I februar kunne 'Journalisten' afsløre, hvordan programmet 'Sporløs' foregiver en eftersøgning, der i virkeligheden er en rekonstruktion, hvor den eftersøgte for længst er fundet.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002