Kontakt os






 

TV-Avisens journalistik er deprimerende
Fredag 4. marts 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
TV-Avisen har de sidste dage brugt ekstremt meget tid på gidseltagningen af en kalundborgsk familie ud for den somaliske kyst. Berlingskes Mads Kastrup er stærkt utilfreds med proportionerne og kritiserer skarpt den journalistiske dømmekraft på TV-Avisen. "Når selveste »kanal troværdighed« over dem alle, DR’s TV-Avis, bliver sensationsråbende, er det direkte deprimerende," skriver han og sammenligner TV-Avisens journalistik - rent fagligt - med den, der praktiseres på Fox News.
På Fox News er man ikke i tvivl om, hvad der får denne kanal til at "bøllebanke" nyhedskonkurrenten CNN på seertal. Kanalens chef Roger Ailes lægger ikke skjul på, at Fox News anvender "en klar ikke-journalistisk strategi." Eller sagt på en anden måde: En tilsidesættelse af grundlæggende journalistiske normer.

Mads Kastrup stiller i Berlingske i dag spørgsmålstegn ved, om TV-Avisen i virkeligheden har taget 'Fox News vejen'? Rent fagligt.

TV-Avisen har de sidste dage - på meget dramatisk vis - dækket en gidseltagning af en dansk familie i farvandet ud for Somalia. Omtrent halvdelen af sendetiden er blevet anvendt til at dække denne begivenhed.

Og der er ikke blevet sparet på de dramatiske effekter.

Mads Kastrup skriver: "Det er et drama! Forstår I det, I seere derude? Det er helt vildt dramatisk. Se bare, vi har kastet Steffen Kretz ned med faldskærm og pirat-parlør, og nu siger han noget fra piratland: ”Vurderingen her er…,” hører man så Kretz sige i et dygtigt forsøg på at dække over, at han ikke aner mere end vi andre, samt at ”vurderingen” dækker over en skyndsom læsning af en note i et lokalt dagblad."

Mads Kastrup fortsætter: "Enten findes der på TV-Avisen en nyhedsredaktør med privat forbindelse til kalundborg-familien, eller en pervers optagethed af fritidssejleres jordomsejlingsdrømme, eller en journalistisk dømmekraft, der kommer til udtryk som et barn, der næsten ikke kan få luft, når det fortæller noget, fordi barnet mest af alt bare søger opmærksomhed."

Samtidig med at TV-Avisen bruger så meget sendetid på en noget uforsigtig dansk familie, der er sejlet ind i pirat-farvand - iført børn og al godheds-løsøre, så udspiller der sig samtidigt verdenshistoriske begivenheder i den arabiske verden og i Danmark er regeringen ved at miste sin eksistensberettigelse pga. udlændingepolitikken.

Mads Kastrup mener, at det både er synd for familien og at gidseltagningen skal dækkes. Men kritiserer proportionerne.

"Det er muligt konflikt-indholdet i verdens væsentligste nyhedshistorier befinder sig på et plan, hvor kun beslutningstagere og eksperter umiddelbart ser ud til at kunne komme til orde. Identifikationen mangler, hypofysen hos seerne stoppes til af nyheds-sod, storhjernen sættes ud af drift. Det er lettere at engagere seerne i en tilfangetaget kernefamilies skæbne end i den arabiske verdens forvirrende og ikke helt gennemskuelige frihedskamp. Eller for dens sags skyld lettere end at engagere seerne i Birthe Rønns stoiske undergangs-gangart på Borgen. Men er det sidste ikke desto mindre opgaven for os alle i faget?," skriver Kastrup.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002