Kontakt os






 

U-turn med Chris MacDonald
Mandag 15. april 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Hvor stærk en medicin er motion, sund kost og livsstilsændring? Det er det centrale spørgsmål i den nye DR1-serie ’U-turn’, hvor Chris MacDonald har samlet otte syge danskere i et unikt eksperiment. Serien er på ti afsnit - det første sendes på torsdag kl. 21.


Kan man ved at dreje livsstilen 180 grader i en sundere retning reducere medicinforbruget – eller måske helt fjerne medicinen fra mennesker, der lider af en livsstilssygdom?

Det har Chris MacDonald sat sig for at undersøge i den nye DR1-serie ’U-turn’, hvor otte syge danskere gennem et intensivt og nøje tilrettelagt program med sund kost, en times daglig motion og mental træning forsøger at bekæmpe deres sygdomme. Fælles for deltagerne er, at de drømmer om at blive fri for nogle af de gener og bekymringer, der er forbundet med deres sygdom og ikke mindst det medicinforbrug, der følger med.

"Vores medicinforbrug er stærkt stigende i Danmark. Med serien her vil vi gerne sætte spørgsmålstegn ved vores samfunds måde at takle de livsstilssygdomme, der plager danskerne. Er det godt nok at tilbyde piller, der i bedste fald bare holder sygdommen i skak, eller er der et alternativt?" spørger DR1-redaktør Gitte Tækker.

Seriens deltagere, der er mellem 20 og 60 år, repræsenterer de fem mest almindelige livsstilssygdomme i Danmark: Type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, stress, livsstilsrelateret depression og metabolisk syndrom. Flere tager et hav af piller og har været indlagt med deres lidelser, men det er nyt for dem at bruge kost og motion som behandlingsform, og det kræver sved, tårer og mange overvindelser at gennemføre det program, Chris MacDonald har tilrettelagt.


Ekstrem livsstil

I de seks måneder U-turn-eksperimentet løber, skal deltagerne vænne sig til at træne 6 dage om ugen, ændre deres kost radikalt og i det hele taget vende deres livsstil på hovedet.

Desuden skal de som en del af forløbet en tur til Pyrenæerne og gennemføre Europas længste vandretur – den såkaldte 'GR10'. For nogen kan det lyde ekstremt, men Chris MacDonald mener, at det er vores moderne livsform, der er ekstrem:

"Ser man på kost, bevægelse og søvn har de sidste to generationer ændret mere adfærd, end man har gjort i resten af menneskets historie. Den livsform vi anser for normal i vores moderne verden er ekstrem for vores kroppe, og det er den, der medvirker til sygdom," siger Chris MacDonald, der ikke er alene om U-turn projektet. En række læger, forskere og eksperter fra Gentofte hospital har testet og fulgt de medvirkende og løbende vurderet, om det har været forsvarligt for dem at medvirke i forløbet.


Danmark på piller

’U-turn’, der er blevet til med støtte fra TrygFonden, sendes i ti afsnit – første gang torsdag den 18. april kl. 21.

Serien er en del af DRs tværgående tema ’Danmark på piller’. Temaet blev skudt i gang med serien af samme navn på DR2 den 2. april.

Som del af temaet er også DR1 Dokumentaren ’Pillens mørke skygger’, der sendes i aften mandag den 15. april kl. 20.00. Den handler bl.a. om en mor til to små børn, der begår selvmord, om en bankdirektør der dræber sine to tvillinger - og sætter spørgsmålstegn ved hvorfor. Har medicinalindustrien givet os al sin viden om pillens mørke sider?


Læs mere om Danmark på piller på:
http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=21562


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002