Kontakt os






 

DR får kritik af Pressenævnet i lægesag
Torsdag 15. december 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når DR1 på søndag sender ’21 Søndag’ vil programmet indeholde en berigtigelse. Det har Pressenævnet pålagt redaktionen, efter at DR den 14. november sidste år så nærmere på behandlingen af brystkræft hos speciallægen Jan Fogh.
I indslaget, hvor man følger fire patienter, blev Jan Fogh blandt andet kritiseret for ikke at foretage biopsier i forbindelse med screening for brystkræft. I udsendelsen hed det blandt andet, at lægen – efter at have foretaget en ultralydsscanning af en patient for brystkræft, ikke foretog sig yderligere.

Men det er ikke korrekt fremstillet, fastslår Pressenævnet. Det oplyser DR i dag i en pressemeddelelse.

Jan Fogh anbefalede efter en konkret undersøgelse i august 2010, at patienten fik fjernet en del af brystvævet – en såkaldt resektion.

"Dette fremgik af patientjournalen, som DR var i besiddelse af inden offentliggørelsen, og som i øvrigt blev refereret i udsendelsen," hedder det blandt andet i afgørelsen, hvor DR får dét, som Pressenævnet kalder delvis kritik.

DR har efter udsendelsen erkendt fejlen og berigtiget flere steder på DRs hjemmeside. Men det var ikke tilstrækkeligt, når programmet blev vist på DR1. Og derfor skal den nu også bringes dér, slår Pressenævnet fast.

”Vi tager dette punkt til efterretning. Vi har rettet på dr.dk, men når Pressenævnet ikke vurderer, at det var nok, gør vi det naturligvis også på DR1,” siger DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

Et flertal i nævnet mener også, at DRs brug af skjult kamera til indslaget i ’21 Søndag’ var unødvendig. Kameraet blev benyttet i forbindelse med, at Jan Fogh havde besøg af en anden patient. Men selv om Pressenævnet mener, at det har samfundsmæssig interesse, hvorvidt læger ved diagnosticering og behandling af kræft følger retningslinjerne på området, mener man, at det her var unødvendigt at bringe optagelserne med skjult kamera for at påvise forholdene.

”Vi retter os efter afgørelsen og er af den mening, at skjult kamera skal bruges med varsomhed. Vi vil også bruge skjult kamera i fremtiden, når det er relevant, og det glæder mig, at Pressenævnet anerkender, at det var en samfundsrelevant historie. Et flertal i nævnet var så bare ikke enige i måden, det foregik på, og det tager vi til efterretning,” siger Ulrik Haagerup.

Han mener, at det også understreger, at ’21 Søndag’ havde fat i en vigtig og principiel historie, at Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) nominerede indslaget til årets FUJ-pris på tv-området. En pris, der blev uddelt i midten af november.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002