Kontakt os






 

Læsesvage kan få læst underteksterne højt
Onsdag 9. maj 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Der er mere end en halv million danskere, der ikke kan følge med, når der sendes programmer på fremmedsprog på tv, og seerne henvises til at bruge underteksterne for at følge med; en del kan slet ikke se underteksterne, og rigtig mange kan ikke læse underteksterne hurtigt nok. Men fra i morgen torsdag den 10. maj kan disse - mere end 500.000 seere - få det hele med på DR1. Da bliver det nemlig muligt at få læst underteksterne højt.
"Fremmedsprog på tv er en uoverstigelig barriere for en stor del af befolkningen. Vi er overbeviste om, at det nye tilbud åbner helt nye muligheder for dem," siger DRs tilgængelighedsredaktør, Heidi Sivebæk.

Oplæsningen sker ved hjælp af en talesyntese, hvor en computergenereret kvindestemme automatisk toner frem, hver gang en undertekst optræder i program. De talende undertekster vil være at finde på DR1 Syn - en særlig kanal, der sender de samme udsendelser som DR1, men indeholder et ekstra lydspor.

De oplæste undertekster har premiere torsdag i TV-Avisen klokken 18.30, hvor talesyntesen går i gang, når TV-Avisen sender det første indslag med fremmedsprog.


Symbolsk premiere

"Det er lidt symbolsk, at vi vælger at lægge premieren i TV-Avisen. En af DRs allervigtigste opgaver er jo at styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund, men hvis man falder fra, hver gang der optræder et fremmedsprog i eksempelvis TV-Avisen, så kommer man til at mangle ganske megen viden," siger Heidi Sivebæk og tilføjer:

"At det så samtidig giver mulighed for at være helt og fuldt med i udenlandske film, dokumentarer og meget andet, gør det jo bare endnu mere dejligt. Hvis kollegerne hele tiden diskuterer en krimi, der er startet på DR1, så er det værdifuldt selv at kunne vælge, om man vil være med i snakken," siger Heidi Sivebæk.

Hun påpeger, at de oplæste undertekster også kan være til stor glæde for nye danskere samt for børn, der er ved at lære at læse.


'Ligetil' findes også

De oplæste undertekster er i øvrigt ikke DRs eneste målrettede tilbud til læsesvage. På dr.dk/ligetil findes døgnets vigtigste nyheder i et klart og enkelt sprog. Teksterne på siden skrives under mottoet 'Nyheder, der er lette at læse', og det er også muligt at få artiklerne læst højt.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002