Kontakt os






 

DR bruger kontroversiel hjernescanning til at måle reaktioner på dramaserier
Torsdag 28. august 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I nogle lande - som fx Frankrig - er det forbudt at bruge EEG-scanninger af hjernen til andet end medicinske, lægelige formål. I andre lande er brugen af disse hjernescanninger udbredt til kommercielle formål og anvendes som udgangspunkt for den stærkt omdiskutterede neuromarketing. Nu er DR begyndt at bruge EEG-hjernescanninger for at måle udvalgte seeres følelsesmæssige reaktion på DRs dramaserier.

Da dramaserien 'Arvingerne' rullede over skærmen i begyndelsen af året, var der nogen, der så programmet på en lidt anden måde end de fleste.

DR havde fundet 28 frivillige personer, der ville medvirke i DR Medieforsknings pilotprojekt, hvor de så første afsnit af serien, mens forskerne målte deres elektriske aktivitet i hjernen. Håbet er, at det bliver nemmere at finde ud af, hvornår seerne er mest følelsesmæssigt involverede, skriver DR i dag på sin hjemmeside.

Medieforskerne Jacob Lyng Wieland og Lene Heiselberg fra DR Medieforskning mener, at hjernemålinger kan være et godt supplement til allerede eksisterende målemetoder for medieforskerne. Teknologien kan nemlig se ting, forsøgspersonerne ikke selv er klar over.

"Oplevelsen af en film eller en serie handler om følelser og det ubevidste. Derfor hjælper det ikke altid bare at spørge folk, hvilke scener, der gjorde størst indtryk. Det er ikke sikkert, de overhovedet kan huske det," forklarer Jacob Lyng Wieland.

DR Medieforskning er nu ved at undersøge, hvordan de kan implementere EEG-hjernescanning i deres arbejde. Det overvejes også at tage andre teknologier i brug - fx målinger af sved i håndfladerne og puls, så manuskriptforfattere kan gøre fiktionen endnu mere gribende.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002