Kontakt os






 

Exit 2006 - Verdens børn får en stemme
Onsdag 22. november 2006
Af Karsten Jensen
 
Unicef opfordrer hvert år, den anden søndag i december, alle verdens tv-stationer til at lade verdens børn få en stemme. DR har fulgt opfordringen i mange år og har blandt andet fulgt et brasiliansk gadebarn hele livet. Han blev skudt for to måneder siden, blot 19 år gammel.
Mens vi tænder andet lys i adventskransen, sætter DR 1 fokus på verdens børn, præsenteret af Peter Mygind, Hella Joff og Signe Lindquist.

Det er Unicef, som hvert år, den anden søndag i december, opfordrer alle verdens TV stationer til at lade verdens børn få en stemme i medierne.

DRs Frode Højer Pedersen, har i mange produceret film som på denne Internationale børne-tv dag er blevet udsendt kloden rundt. I filmene i år vender han tilbage til de børn, som han tidligere har mødt i Asien, Afrika og Latinamerika. Hvordan går det dem, nu hvor de er blevet unge – og næsten voksne?

De fire film der sendes søndag d. 10. december på DR1 er:


Kl. 16.30 - Sommerflirt
Præsenteret af Signe Lindquist

Akissa blev voldtaget som 13 årig. Nu vender hun tilbage til sin landsby i Uganda for at finde en kæreste og besøge sin 5-årige søn, Joseph.

Hun og hendes bedste veninde Juliet har fået friplads på en kostskole og ser kun deres børn to gange om året. De er begge unge enlige mødre. Det er svært i Afrika, når muligheden for at få en uddannelse, er langt væk fra sine børn.

Men Akissa har også et andet problem. Nu skal hun tilbage til den landsby, hvor hun som 13 årig blev voldtaget. En dag var hun på vej til brønden efter vand, da en noget ældre mand tvang hende ned i græsset og voldtog hende.

Hun blev smidt ud hjemmefra og kunne først vende tilbage da hendes bror døde. Det er nemlig skamfuldt at bespise et voldtaget barn. Og selv om voldtægten blev anmeldt til politiet blev voldtægtsmanden aldrig fundet.

I sin ferie i landsbyen skal Akissa løse en opgave til sin skole. Hun skal efter ferien fortælle og vise fotos af den bedste og værste oplevelse i ferien. Det bliver en fortælling om mødet med en barsk fortid, da hun møder landsbyens mænd.

Men Akissa møder den 17 årige David og bliver forelsket i ham. Og hvordan får en afrikansk pige fortalt sin nye kæreste at hun født en søn som resultat af en voldtægt, og tør hun vise ham sine følelser efter den barske fortid med landsbyens mænd?

Frode Højer Pedersen og Gertrud Bjørning har i fem år fulgt Akissa i hendes landsby i Uganda. Sammen med Akissa og hendes veninder, fortæller de historien om afrikanske pigers kamp for at få uddannelse og samtidig leve et liv med forelskelse, kærlighed og børn.



Kl. 19.00 - Uden far og mor
Præsenteret af Peter Mygind

DR har i 19 år fulgt gadedrengen Renato fra han blev født til han blev myrdet for to måneder siden i Rios sidegader.

Det startede for næsten 20 år siden på gaden foran en port i Rio de Janerio i Brasilien. Frode Højer Pedersen møder her den 15 årige Olivia som få måneder efter føder Renato.

I årene der går vender Frode tilbage for at filme Renato, hans mor og deres venner i Rios sidegader. Men hurtigt forsvinder gadedrengene. Dødspatruljer jagter børnene og kun få af Renatos venner overlever.

Renato lever videre med sin mor på gaden, men da han er fem år, bliver hans mor dræbt i et slagsmål på gaden, og den lille dreng fortsætter nu livet på gaden med sin mormor. Det er først da myndighederne samler Renato op og anbringer ham på et børnehjem, at han kommer i skole.

Men som 13 årig bliver Renato forelsket i Veronica, og i en kærlighedsrus vender han tilbage til det frie liv på gaden med sin kæreste. Som 15 årige føder de deres søn Renan.

Heldigvis kan de nu finde husly i en gammel hytte i en favela, og Renato begynder at arbejde som bilvasker. I sit forsøg på at få styr på den lille families liv leder Renato efter sin far.

Men Renatos far har allerede fem andre børn at skulle forsørge. Samtidig forlader kæresten Veronica ham og Renato må nu selv – som 18 årig alenefar - sørge for sin søn Renan.

Da Frode Højer Pedersen i september måned i år skulle tilbage til Brasilien for at lave de sidste optagelser med Renato fik han beskeden om, at Renato var myrdet – på gaden. Frode vender nu tilbage til Rio for at opklare hvorfor Renato blev myrdet, ligesom så mange andre børn og unge i Rios sidegader.



Kl. 23.10 - Små hænder er blevet store
Præsenteret af Hella Joof

Hårdt arbejde og ingen skolegang er hverdagen for millioner af børn i udviklingslandene. Kuki blev skraldsamler som 10 årig og måtte hver dag samle farligt affald på lossepladsen i Bangladesh. Hendes tre andre venner var i samme situation: Fabriksarbejder ved farlige maskiner, arbejde med ulovlige kemikalier og samlebåndsarbejde på en tændstikfabrik.

Frode Højer Pedersen har i fem år fulgt Kuki og hendes kammerater i Bangladesh, der takket været hjælp fra Danmark, nu er kommet i skole og er i gang med at uddanne sig, så de kan komme væk fra det opslidende børnearbejde.

--

Kuki og hende kammerater i Bangladesh var børneslavearbejdere. Men så fik de hjælp fra Danmark og Frode Højer Pedersen har i fem år fulgt dem for at se hvordan de kom videre i deres liv.

Foto: Frode Højer Pedersen


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002