Kontakt os






 

Roj TV dom falder den 10. januar
Torsdag 15. december 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Efter knap 30 retsmøder lukkede Københavns Byret i går sagen mod Roj TV. Det skete uden at retten måtte høre en række centrale vidner - som bl.a. Christian Scherfig og Oluf Jørgensen. Næsten alle forsvarerens vidner blev afvist. Den 10. januar afgør byretten om Roj TV fortsat må sende fra København.


Roj TV er en saglig tv-station, der bidrager til, at begge sider i den tyrkisk-kurdiske konflikt kommer til orde – ikke terror-propaganda, som tv-stationen er anklaget for.

Det er essensen af de vidneudsagn, som manglede, da Københavns Byret i går for sidste gang hold retsmøde i sagen mod den kurdiske tv-station Roj TV. Byretten forbød på et af de første retsmøder næsten samtlige af forsvarer Bjørn Elmquists vidner. Det konstaterer dagbladet Arbejderen.

Anklageren fik derimod lov til at føre samtlige sine 17 vidner.


Christian Scherfig: Roj TVs nyhedsformidling er objektiv

En af de vidner, som retten ikke måtte høre var Christian Scherfig, formand for Radio- og tv-nævnet, der tre gange har afvist at fratage Roj TV sendetilladelsen efter klage fra den tyrkiske ambassade i Danmark.

"Når vi skal vurdere om en tv-station lever op til den danske Radio- og fjernsynslov, tager vi stilling til, om alle parter får lov at komme til orde. Og alle tre gange har vi vurderet, at Roj TV leverer objektiv nyhedsformidling i sin beskrivelse af konflikten," har Christian Scherfig sagt til Arbejderen.

Nævnet har fastslået, at Roj TVs udsendelser ikke opildner til had og vold.


Oluf Jørgensen: Anklagerne holder ikke

I august 2010 anklagede justitsministeren Roj TV – som det første medie i Danmark nogensinde – efter terrorlovens paragraf 114e for at bringe interviews og indslag med sympatisører og ledere fra den marxistisk kurdiske oprørsbevægelse PKK og lave reportager fra kamphandlinger "til fremme af terrororganisationen PKK’s virksomhed". Det er EU og USA, der betragter PKK som en terrororganisation.

Men den anklage holder ikke, mener et andet af de afviste vidner, Oluf Jørgensen, mediejurist og afdelingsforstander på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"At der i Roj TV’s nyhedsudsendelser optræder repræsentanter fra PKK, er ikke det samme som at Roj TV er terroristisk," siger han.


Et spørgsmål om ytringsfrihed

Sagen mod den kurdiske tv-station handler om selve ytringsfriheden, sagde forsvarer Bjørn Elmquist i sin afsluttende procedure i går.

Her fastslog han, at det vil være et brud på retten til fri information og til at ytre sig, hvis byretten lukker tv-stationen.

"Roj TV når ud til lande, hvor kurderne bliver undertrykt og forfulgt. Roj TV sikrer kurderne adgang til informationer og til at de kan ytre sig. Ifølge FN er én af de vigtigste menneskerettigheder netop retten til at ytre sig. Hvis ikke vi kan tale magthaverne imod, er der ingen chance for demokrati," fastslog Elmquist.

"Sagen er usædvanlig fordi det er første gang, at et massemedie, er anklaget for at støtte terror. Og usædvanlig, fordi vi sjældent har set så tæt et samarbejde mellem den danske anklagemyndighed og en fremmed magt, som har så stærke interesser i at få dømt en tv-station," fortsatte Bjørn Elmquist, og henviste til både Tyrkiets og USA's store engagement i at få lukket Roj TV.

Elmquist påpegede også, at det danske retssystem ikke er vant til at anklagemyndigheden samarbejder så tæt med en fremmed magt, og fungerer som efterforsker i en straffesag. Den opgave tager politiet sig normalt af.

Anklagemyndigheden skal derimod forholde sig neutral for at sikre en retfærdig retssag i et retssamfund. Men anklagerne har flere gange været i Tyrkiet for at indsamle beviser. Anklageren afleverede endda i 2008 en færdig 'opskrift' på, hvilke beviser Tyrkiet skulle levere for at få Roj TV dømt, sagde Elmquist i retten.

Elmquist fortsatte: "Den Europæiske Menneskeretsdomstol har flere gange slået fast, at budbringeren af bestemte udtalelser ikke kan dømmes. Heller ikke selv om afsenderen af budskabet bliver [dømt] for sine udtalelser."

"Der er ingen opfordringer til at begå konkrete terroraktioner," sagde advokaten iflg. Ritzau om de tv-klip, som anklagerne har fremlagt. Han medgav, at Roj TV udsender masser af citater fra PKK, men det er fuldstændig, som man gør på andre tv-stationer, lød det.


Kæmpebøder og lukning

Anklagemyndigheden kræver de to selskaber bag Roj TV idømt bøder på hver 10 millioner kroner - og ikke mindst, at Roj TV skal lukkes.



Foto: Kurdere og danskere har demonstreret foran Københavns Byret - for Roj TVs ret til ytringsfrihed - siden sagen startede i august 2012. (Fotograf: Mette Kramer Kristensen ©)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002