Kontakt os






 

USA: Hver politisk virkelighed har sin egen tv-kanal
Tirsdag 6. november 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De to amerikanske tv-kanaler MSNBC og Fox News bruger masser af sendetid på politik. Det betyder dog ikke, at dækningen af f.eks. præsidentvalget i USA er alsidig. MSNBC er helt klart til Obama - mens Fox News er lige så klart til Romney. Der er dog kun et forsvindende mindretal af amerikanere, der ser de to tv-kanaler. Og generelt er der ikke meget godt at sige om mediesituationen i USA.


Hver evige eneste aften forsøger studieværterne på MSNBC og Fox News - med vold og magt - at proppe lige netop deres verdensbillede ned i halsen på tv-seerne. De gæster, de to tv-kanaler har i studiet, er som regel fuldstændig enige med studieværten - og ofte er det studieværtskolleger fra andre af kanalens programmer, skriver Politiken i dag.

Medierne i USA vælger i stigende grad side i den politiske debat. De mest udtalte eksempler er MSNBC og Fox News.

Howard Dean, mangeårig demokratisk guvernør i Vermont siger til Politiken, at han føler, at han er blandt venner, når han bliver inviteret med i et af MSNBC's programmer. Men det samme sker hos Fox News, understreger han.

Han har hverken meget godt at sige om journalisterne i USA eller om den amerikanske mediesituation generelt.

"Den er meget polariseret. Medieverdenen er en mislykket institution i USA", siger Dean, og konstaterer, at det primære formål for medierne er at tjene penge.

"Medierne gør ikke deres job. De danner ikke folk; alt hvad de gør, er at gentage egne fordomme", siger Dean, der tilføjer, at han stort set ikke kender nogen unge under 35 år, der ser de politiske programmer på kabel-tv.


Men de to kanaler betyder ikke det store

Mange eksperter og mange i mediebranchen interesserer sig voldsomt for rivaliseringen mellem den liberale MSNBC og den højreorienterede Fox News. Men de to kanaler har kun en beskeden indflydelse.

"De har ikke mange seere, og jeg mener, at den øvrige presse overdriver deres betydning", siger Jack Shafer, mediekommentator for Reuters til Politiken.

Der er ca. 114 millioner husstande med tv i USA. Det samlede indbyggertal i USA er på omkring 312 millioner. Fox News har gennemsnitligt 3,4 millioner seere i løbet af en uge og MSNBC har 3,3 millioner ugentlige seere.

Ved sidste præsidentvalg i USA blev der afgivet 129 millioner stemmer; det svarer til, at kun godt halvdelen stemte.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002