Kontakt os






 

Ingen skjult reklame i indslag om fupmails
Torsdag 27. april 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Radio- og tv-nævnet mener ikke, at der var tale om skjult reklame, da TV-Avisen i et to minutter og 16 sekunder langt nyhedsindslag den 28. marts sidste år fortalte om, hvordan fupmails forsøger at lokke kontonumre, pinkoder og kodeord ud af bankkunder. Fænomenet kaldes også 'phishing'.
Indslaget faldt en seer for brystet, fordi der hen imod slutningen bliver vist et produkt fra firmaet Symantec - Norton Internet Security. I løbet af indslaget får seerne forklaret, hvordan de kan beskytte sig mod fupmails, blandt andre fra en sikkerhedskonsulent fra Symantec, og samtidig viser TV-Avisen en boks med teksten 'Internet Security'. Boksen indeholder en cd, der ditto er påtrykt teksten 'Internet Security', og som seerne ser bliver sat ind i en dvd-afspiller.

Udover teksten 'Internet Security' er navnene Norton og Symantec også angivet på boksen og på cd'en med en meget mindre tekst. Og det var efter seerens mening skjult reklame.

Det afviste DR i sit høringssvar, og Radio- og tv-nævnet er af samme opfattelse. Nævnet vurderer, at det er naturligt, at sikkerhedskonsulenten fra Symantec udtaler sig om problemet, da firmaet netop leverer løsninger, der hjælper personer og firmaer med at øge sikkerheden af deres data.

I Radio- og tv-nævnets vurdering hedder det: "For så vidt angår sidste del af indslaget, hvor produktnavnet 'Internet Security' tydeligvis vises flere gange på skærmen, er nævnet af den opfattelse, at der er sket en fremhævelse af produktnavnet, selvom produktnavnet ikke verbalt omtales i indslaget. Da indslaget netop handler om, hvordan forbrugerne kan beskytte deres computere mod 'phishing', finder nævnet imidlertid, at fremhævelsen er berettiget i forhold til udsendelsens redaktionelle indhold. Nævnet finder endvidere ikke, at indslaget på nogen måde giver indtryk af, at Norton Internet Security er det eneste produkt på markedet, der kan beskytte mod 'phishing'.

Nævnet fastslår også, at firma- og produktnavne er angivet med så lille og utydelig skrift, at de er vanskelige at se for seerne i indslaget, og at der derfor heller ikke var tale om skjult reklame i strid med paragraf 72 i lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002