Kontakt os






 

DR dømt for skjult reklame - glemte at nævne VW i rulleteksterne
Fredag 8. januar 2010
Af Karsten Jensen
 
DR burde have skrevet i den afsluttende rulletekst, at fire biler af mærket VW Fox var sponsorerede. Sådan lyder det i en afgørelse, som Radio- og tv-nævnet er kommet med, næsten et år efter at DR sidst holdt ’Danmarks Indsamling’ og i et stort show samlede penge ind til fordel for fattige familier i Afrika.
Allerede samme aften, som DR1 sendte indsamlingsshowet lørdag den 24. januar 2009, skød en kvindelig seer en klagemail af sted til nævnet, fordi hun mente, der forekom skjult reklame i programmet.

Det faldt hende blandt andet for brystet, at DRs vært på DAB- og netkanalen P5000, Mascha Vang (foto), blev set kørende i én af bilerne, og at værten omtalte køretøjet i rosende vendinger, som ifølge seeren "gik langt ud over det nødvendige for at præsentere præmien".

"Og herudover omtales bilen mange gange i programmet, hvilket samlet set medfører, at det får karakter af reklame," noterede seeren i klagen.

I sit høringssvar til Radio- og tv-nævnet beklager DR da også, at det ikke var nævnt i rulleteksten efter det fire timer og 45 minutter lange indsamlingsshow, at de fire 4 VW-biler var sponsoreret af SMC-Biler A/S, som er importør af "folkevogne" i Danmark.

"DR beklager dette og sørger for, at samtlige sponsorer i fremtidige indsamlingsshow vil blive krediteret i rulleteksten efter programmet," lød det blandt andet.

I Radio- og tv-nævnets afgørelse hedder det, at programmet ’Danmarks Indsamling’ sidste år indeholdt overtrædelser af radio- og fjernsynslovens bestemmelse om reklame og sponsorering for så vidt angår de sponsorerede konkurrencer om fire VW-biler.

Imidlertid tager nævnet til efterretning, at DR beklager den manglende kreditering af sponsorerne, og at DR i fremtiden agter at sørge for kreditering af samtlige sponsorer i rulleteksterne i forbindelse med lignende udsendelser.


Ingen DR-værter i årets præsentationer

Den 30. januar i år byder Hella Joof og Kim Bildsøe Lassen velkommen til endnu en ’Danmarks Indsamling’ på DR1, og her vil DR ændre præmiepræsentationerne i forhold til tidligere, siger udsendelsens redaktør Carl Otto Dethlefsen fra DR Medier.

"Efter at have gennemset showet fra 2009 på ny, har DR besluttet, at præmiepræsentationerne fremover bliver nedtonet ved ’Danmarks Indsamling’. Samtidig bliver præsentationerne udformet på en mere neutral vis, og DRs værter vil ikke længere medvirke i dem," siger han.

For øvrigt skal det tilføjes, at danskerne i deres iver for at vinde en ny bil, ringede og sendte sms’er ind for 18 millioner kroner for at vinde de (meget) omtalte biler. Sammenlagt samlede DR 72 millioner kroner ind til Afrika den pågældende aften.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002