Kontakt os






 

Det nordiske tv-samarbejde fylder 50
Fredag 30. oktober 2009
Af Karsten Jensen
 
De færreste tænker nok på det, når de tænder for ’Forbrydelsen II’ om søndagen. Eller når de følger, hvem der vinder i ’MGP Nordic’ - melodi grand prix’et for børn og unge. Men i begge tilfælde - og i mange andre - er det nordiske tv-samarbejde Nordvision inde over, og i det meste af uge 45 bliver det fejret, at samarbejdet nu har eksisteret i 50 år.
Og rent faktisk er der noget at fejre, mener Henrik Hartmann, der er generalsekretær for Nordvision, der siden 2006 har haft hovedkontor i DR Byen.

”Faktisk har de nordiske public service-stationer aldrig arbejdet så meget sammen på kryds og tværs, som de gør i dag. Antallet af samproduktioner vokser støt år for år. Det samme gør antallet af sendetimer. Norge, Finland, Sverige, Island, Danmark og Grønland sender tilsammen mere nordisk produceret tv end nogen sinde før,” siger Henrik Hartmann.

Forklaringen er ifølge ham enkel. For ved at gå sammen får de enkelte public service-stationer mulighed for at producere mere, bedre og billigere. De enkelte tv-stationer udveksler desuden programmer på tværs af landegrænserne. Så populært sagt får man fem udsendelser hver gang, man betaler for én.

Der bliver udvekslet og samproduceret over 3600 programmer om året, og især i de seneste 15 år har udviklingen taget fart.

For DR betød samarbejdet sidste år helt konkret, at 351 DR-programmer ”fik et nyt liv” på andre public service-stationer i Norden. Her stiftede seerne for eksempel bekendtskab med ’Frilandshaven’, Camilla Plums ’Boller af stål’, ’Med slør og høje hæle’ og DR2’s serie ’Historien om’ - for blot at nævne et fåtal af programmerne.

Og den anden vej rundt viste DR1 og DR2 174 programmer, der var hentet hjem fra Norge, Sverige, Finland, Island og Grønland. Derudover bød DR på 142 timers udsendelser, som var co-produceret landene imellem.

”Nordvisions-samarbejdet betyder først og fremmest, at vi dagligt har en masse gode nordiske public service-programmer i DRs programflader. De tilfører en kæmpeværdi til DR-brandet, og de bidrager afgørende til at gøre DR unik i forhold til vores nationale konkurrenter,” siger DRs mediedirektør Lars Grarup, der tilføjer:

”Alle de nordiske tv-stationer har eller er i gang med at udvide udbuddet af kanaler, ligesom DR er. Det gør det muligt (og nødvendigt) at placere endnu mere nordisk stof, og derfor arbejder vi også intenst på at styrke den gensidige programudveksling,” siger han.

Lars Grarup fremhæver også Nordvision som et godt fællesskab til samproduktioner.
”Det har betydet og betyder, at vi i DR kan løfte store programmæssige udfordringer især på dramaområdet, men også i form af større satsninger på faktaområdet for ikke at tale om børneprogrammerne, som i stor udstrækning bliver samproduceret i Norden og så sprogligt versioneret,” siger han.

Helt officielt blev Nordvision født den 29. oktober 1959, hvor én kvinde og 29 mænd i mørke habitter med vest og slips mødtes i Stockholm for at lægge retningslinjerne for det fremtidige nordiske tv-samarbejde. Tv-mediet var endnu i sin sprøde barndom, og begejstringen over det nye medie var suppleret med bekymringen for, at det var hundedyrt at lave.

Det var DRs daværende programdirektør Jens Frederik Lawaetz, der i 1959 formulerede en vigtig vision i samarbejdet: ”Der skal ikke være penge mellem os”. Og sådan er det langt hen ad vejen stadigvæk. Mange programmer bliver udvekslet gratis mellem tv-stationerne, og i andre tilfælde puljer man så altså kronerne om for eksempel at lave udsendelser eller nye tiltag på nettet.

Nogle af de mest kendte udsendelser gennem årene, der er lavet via Nordvisionen, er for eksempel Fleksnes (1972), Matador (1978-1981), Ørnen (2004), MGP Nordic, Kontiki (1959), I sandhedens tjeneste (1984), musikquizzen Kontrapunkt med Sten Broman (fra 1966) og Den gyldne pil med Otto Leisner (1973). Derudover har Nordvision også været inde over netsider som Nordisk Forfatteratlas (dr.dk/forfatteratlas) og sitet dr.dk/nordisksprog, hvor man kan blive klogere på svensk og norsk.

Nordvision fejrer blandt andet fødselsdagen ved at holde et seminar om public service i DR Byen for tv-folk fra hele Norden på onsdag den 4. november, og i dagene bagefter bliver der holdt en stribe programgruppemøder i DR Byen, hvor næste års nordiske samproduktioner inden for drama, børn, fakta og undervisning bliver aftalt.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002