Kontakt os






 

Direkte tv fra Grønland - for første gang
Onsdag 16. juni 2004
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De danske tv-seere kommer til at opleve et stykke tv-historie, når Grønland fejrer nationaldag og hjemmestyrets 25-års jubilæum på mandag den 21. juni. Hvor grønlænderne til daglig får direkte billeder på skærmen fra Danmark fra DRs normale programflade, har DR derimod aldrig tidligere modtaget og videresendt direkte udsendelser fra KNR-TV. Det sker imidlertid, når DR 2 i godt to timer kl. 11.55-14.00 (07.55-10.00 grønlandsk tid) sender fra Nuuk og jubilæumsfestlighederne tager deres begyndelse.
I forbindelse med transmissionen vil seerne kunne være med, når kanonsalutterne brager fra Kolonihavnen og fra inspektionsskibet "Vædderen", der ledsager kongeskibet Dannebrog på sommertogtet i Grønland.

Samtidig vil de også kunne følge, når Dronning Margrethe og Prins Henrik går i land og modtages på kajen og fortsætter i procession til Domkirken i Nuuk (Annaassisitta Oqaluffia), hvor biskop Sofie Petersen holder jubilæumsgudstjenesten.

Kommentator på transmissionen bliver Jens Møller fra KNR, der undervejs vil guide seerne omkring begivenhederne på festdagen.

"DR 2 har sagt ja til at transmittere fra Nuuk, fordi markeringen af nationaldagen og hjemmestyrets jubilæum er en stor og vigtig begivenhed i Grønland. Samtidig bor der mange grønlændere i Danmark, ligesom mange danskere har en tilknytning til Grønland, og jeg ser det som en service over for dem at sende fra dagen," siger DR 2-chef Mette Davidsen-Nielsen.

Hun mener også, at transmissionen ligger godt i forlængelse af, at DR 2 bringer 'Nyheder fra Grønland', og af at DR 2 på lørdag, den 19. juni, sender en tre timers 'Temalørdag' - blandt andet med portrætter af fire unge grønlændere, der alle blev født samme år som hjemmestyret, nemlig i 1979.

Markeringen af nationaldagen og jubilæet bliver én af de største opgaver for grønlandske KNR-TV nogen sinde. Tv-stationen har mellem 20 og 25 mand i sving, der i alt skal producere seks en halv times fjernsyn til grønlænderne på dagen.

KNR-TV har bedt DR om at hjælpe i forbindelse med de mange timers transmissioner. Det sker ved, at teknisk koordinator Erik Brøndum Kjær fra DR Produktion i TV-Byen er taget til Grønland for at assistere, ligesom han har medbragt en stor zoomlinse. Den sættes op ved Hans Egede-statuen i Nuuk og skal medvirke til at give gode oversigtsbilleder fra den imponerende natur og området omkring Kolonihavnen.

Også DRs nyhedsudsendelser i radio og tv vil i de kommende dage rapportere fra Grønland og sætte fokus på 25-års dagen for hjemmestyret.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002